[ X ]
Va sărbători alături de cel mai iubit „Crăciunaș”! Tradițiile din familia deputatului Iurie Dîrda despre care nu ai mai auzit!
1 Ianuarie

Deputatul liberal, Iurie Dîrda, va sărbători Crăciunul și Revelionul alături de familia sa și, mai ales, alături de nepoțelul recent venit pe lume, informează CURENTUL.

Solicitat de către reporterul nostru, Iurie Dîrda ne-a mărturisit că nordul Bucovinei este locul unde obiceiurile de Crăciun sunt păstrate cel mai bine.

„Vom petrece cu familia și desigur – împreună cu cel mai scump „Crăciunaș”, mult așteptat în familia noastră – nepoțelul meu. Ca o tradiție lăsată din generație în generație, sărbătoarea Crăciunului, precum și Revelionul îl sărbătorim în sînul familiei și anume – la părinții mei din nordul Bucovinei, fiindcă aici este locul în care obiceiurile de Crăciun sunt păstrate cel mai bine. Aici, un rol foarte important îl au colindele. Ritualul colindatului se desfăşoară după legi şi reguli păstrate cu sfinţenie chiar şi în ziua de azi, iar pregătirile pentru seara de Ajun încep încă de la lăsatul Postului. Obiceiul colindatului în această zonă este completat de tradiţia mesei din seara de Ajun. Un adevărat ritual la care participă toţi membrii familiei”, a povestit deputatul.

Cât privește masa de sărbătoare, liberalul a declarat că: „Meniul este format din 12 feluri de mâncare de post, aşezate pe masa acoperită cu o faţă de masă sub care se pune fân. Pe colţurile mesei se aşează căpăţâni de usturoi, iar felurile de mâncare se aşează în linie. Festinul nu începe fără rostirea de către capul familiei a unei rugăciuni, după care sunt invocate spiritele morţilor pentru a participa la ospăţ. La cina din Seara de Ajun există interdicţia de a se consuma toată mâncarea. Resturile sunt păstrate până de Bobotează, iar atunci sunt date animalelor. Acest obicei se mai păstrează izolat în satele de munte din toată Bucovina”.

Totodată, politicianul a mărturisit că atmosfera sărbătorilor de iarnă generează în familia Dîrda o satisfacție enormă.

„Revenind la obiceiul colindelor, în Bucovina, în ziua şi în noaptea Ajunului de Crăciun doar copiii şi flăcăii vestesc Naşterea lui Iisus. În unele sate se mai practică şi colinda bătrână. Cetele de colindători sunt formate din oameni căsătoriţi, iar, cu această ocazie, ei strâng fonduri pentru biserica din localitate. În dimineaţa Crăciunului începe colindatul cu steaua, care presupune formarea unor grupuri de câte trei copii, care poartă o stea din hârtie colorată şi coroane pe cap. În unele sate în această perioadă mai pot fi întâlnite cete de irozi. La aceste sărbători primim o satisfacție enormă, care ne ajunge pe tot anul viitor”, a menționat Iurie Dîrda.

Notă: Republicat din 24 decembrie 2016.

dirda1-600x850

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților