[ X ]
[ X ]
[ X ]
Va renunța PD la inițiativa privind sistemul uninominal? Ce spune un cunoscut analist politic!
20 Aprilie

„Cred că Partidul Democrat va insista într-adevăr pe acest sistem uninominal pe care l-a înregistrat deja sub formă de iniţiativă legislativă în parlament. PD este chiar obligat să facă acest lucru din punct de vedere al tacticii, al poziţionării politice. Cum altfel ar explica ei acea investiție masivă în campania mediatică privind sistemul uninominal, acea campanie de colectare a semnăturilor, ştim că cifra care se vehiculează ar fi de peste 800 de mii de semnături ale cetăţenilor. Cum altfel ar explica ei acea campanie de consultări publice, acele dezbateri în parlament pe tema votului uninominal”. O declarație în acest  sens a făcut analistul politic Igor Volnițchi pentru Radio Europa Liberă. 

Volnițchi mai spune că, PD nu poate pur şi simplu să renunţe la intenţia sa şi să accepte careva compromisuri fără a mai face măcar câteva tentative de a-şi promova punctul de vedere.

„În aces sens un rol decisiv îl vor juca marele partide extraparlamentare, dar şi unele parlamentare, acele partidce care au semnat acel  consens politic național. Dacă partidele respective vor renunţa la intenţia lor de a organiza proteste, dacă vor face un pas înapoi în ceea ce ţine de frontul comun pe care l-au constituit la un moment dat, atunci evident că PD va fi încurajat să meargă mai departe cu sistemul uninominal. Dacă însă ele nu vor renunţa la intenţiile lor, şi vedem din primele reacţii că nu prea sunt dispuse să o facă, atunci PD cu toate investiţiile făcute în promovarea sistemului electoral uninominal va trebui să facă o jumătate de pas înapoi şi să spună că sistemul mixt chiar dacă nu este ceea ce şi-au dorit este totuşi un compromis rezonabil”, crede analistul.

În opinia sa, practic nu există șanse ca, actualul sistem electoral să rămână în vigoare la viitoarele alegeri parlamentare.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților