[ X ]
[ X ]
[ X ]
Va fi modificată o hotărâre de Guvern cu privire la alocațiile de stat pentru merite deosebite față de stat
20 Martie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) inițiază modificarea Hotărârii Guvernului cu privire la alocațiile de stat pentru merite deosebite față de stat, transmite CURENTUL.

Proiectul prevede reglementarea mecanismului de acordare a dreptului la:

– alocații nominale cetățenilor Republicii Moldova decorați cu distincții de stat în temeiul Legii nr. 1123/1992 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova sau decorați cu distincții de stat ale fostei U.R.S.S. echivalate cu distincțiile de stat ale Republicii Moldova prin Hotărârea Parlamentului nr. 533/1995 cu privire la drepturile cetățenilor Republicii Moldova decorați cu distincții de stat ale fostei U.R.S.S., beneficiari de pensie sau de alocație socială de stat, inclusiv în alte state, indiferent de faptul dacă au sau nu au domiciliu în Republica Moldova;

– alocații pentru merite deosebite față de stat soţiei/soţului, cetățeni ai Republicii Moldova, a/al persoanei decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii” sau cu ordinul „Ştefan cel Mare”, cu care, la data decesului acesteia, s-a aflat în relaţii de căsătorie sau mamei/tatălui, cetățeni ai Republicii Moldova, a/al persoanei decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii” sau cu ordinul „Ştefan cel Mare”, indiferent de faptul dacă au sau nu au domiciliu în Republica Moldova.

În conformitate cu informația, prezentată de Casa Națională de Asigurări Sociale, mijloacele financiarea necesare suplimentar din bugetul de stat pentru acordarea dreptului la alocații nominale în condițiile specificate în alineatul (4) al articolului 21 din Legea nr. 190/2003 cu privire la veterani, conform modificărilor operate prin Legea nr. 18/2022, se estimează în total în mărime de 67.650 lei pentru 11 luni ale anului 2022, și anume:

1) în cazul persoanelor decorate cu „Ordinul Republicii” sau Ordinul „Ştefan cel Mare”:

1 persoană x 500 lei/lunar x 11 luni = 5500 lei;

2) în cazul persoanelor decorate cu alte ordine:

1 persoană x 100 lei/lunar x 11 luni = 1100 lei;

3) în cazul persoanelor decorate cu medalii și titluri onorifice:

111 persoană x 50 lei/lunar x 11 luni = 61050 lei;

Pentru acordarea dreptului la alocații pentru merite deosebite persoanelor, specificate în art. 21 alin. (3) din Legea cu privire la veterani, nu vor fi necesare mijloace financiare suplimentare.

Potrivit datelor disponibile la Casa Națională de Asigurări Sociale, nu sunt persoane ce fac parte din categoria dată de beneficiari plecați cu traiul peste hotarele țării.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților