[ X ]
[ X ]
[ X ]
Va fi creată o rezervație transfrontalieră România-Ucraina-R. Moldova
5 Septembrie

O rezervație transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova va fi creată în viitorul apropiat.

Despre aceasta a informat de Ion Munteanu, manager al Rezervației Biosferei Delta Dunării (DDBRA), transmite mybusiness.md.

Se va întîmplă după ce reprezentanții UNESCO au efectuat o evaluare în 2019 și au dat acordul pentru crearea rezervației transfrontaliere România-Ucraina-Republica Moldova.

Delta s-a format de-a lungul a 10 000 de ani și continuă să crească încă și astăzi cu cu aproximativ 40 m² în fiecare an, fiind considerată cel mai tânăr pământ românesc. În momentul de față suprafață deltei este de peste 5 700 km². Din aceasta, doar 10% este reprezentată de uscat. Peste 3 000 km² cuprind ecosisteme naturale acvatice și terestre, destinate reconstrucției ecologice.

Delta Dunării este cea mai bine conservată deltă din Europa, iar din anul 1990 este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind considerată rezervație a biosferei, în cadrul programului “Omul și Biosfera”. Aceasta zonă reprezintă un labirint de lacuri și canale, ce șerpuiesc prin cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume și este una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă.

În Delta Dunării sunt întâlnite 30 de habitate protejate la nivel european, dintre care 8 sunt strict protejate, unele dintre acestea fiind întâlnite doar în România.??

Ce o mai face pe Delta Dunării specială?

✔️Ocupă unul dintre locurile fruntașe din Lume în ceea ce privește biodiversitatea. Unele surse o plasează pe locul trei la numărul de specii (peste 5 000) pe suprafață.

✔️Peste 50% din speciile de păsări din Europa se regăsesc în Deltă.

✔️Pelicanul creț, cea mai mare pasăre din Europa, se găsește la fel în Delta Dunării. Acesta măsoară 180 cm și are o anvergură a aripilor de 320 cm. În același timp, în Deltă, se întâlnește și cea mai mică pasăre din România, pânțărașul, ce măsoară doar 10 cm și cântărește 10 grame.

Inapoi la arhiva noutaților