Datele statistice despre evoluția pieței serviciilor de telefonie fixă, prelucrate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), arată că volumul traficului de voce generat de abonați în perioada de raportare, s-a majorat, față de aceiași perioadă a anului trecut, cu circa 8,5% și a constituit circa 309,3 mil. minute, transmite CURENTUL.
Creșterea volumului total al traficului se datorează majorării convorbirilor realizate în rețelele proprii ale operatorilor. Astfel, volumul traficului realizat în aceleași rețele fixe a crescut cu 12,3%, alcătuind circa 202 mil. minute, ceea ce constituie 65,3% din traficul total de telefonie fixă.
Traficul mediu lunar (MoU) generat de un abonat, în trimestrul II al anului curent, a constituit 155 minute (în creștere cu 16,1%), iar durata medie a unui apel a fost de 2,9 minute. Cele mai multe minute (168), vorbite în mediu lunar la telefon, au revenit unui abonat al companiei ”Moldtelecom”, un abonat deservit de către ceilalți furnizori de telefonie fixă a vorbit în mediu 43 minute.
Numărul utilizatorilor serviciilor de telefonie fixă, a înregistrat o scădere, în raport cu finele anului 2019, de 1,8%, totalizând 1,05 mil. Din numărul total de abonați – 924,3 mii au constituit persoanele fizice, iar 128,4 mii -persoanele juridice.Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă, raportată la 100 de locuitori, a scăzut cu 0,1 puncte procentuale și a alcătuit 39,9%.
În același timp, volumul veniturilor provenite din serviciile de telefonie fixă au scăzut față de perioada similară a anului trecut, cu 15,9% și au constituit 97,9 mil. lei. Cota de 94% din această piață, în funcție de cifra de afaceri, revine S.A. ”Moldtelecom”.
Venitul mediu lunar de telefonie fixă (ARPU) a scăzut, față de perioada similară a anului trecut, cu 12,9% și a alcătuit – 30,9 lei. Compania Moldtelecom a înregistrat un ARPU de 32,4 lei, iar furnizorii alternativi – un ARPU de 17,9 lei.
Cristina Pendea