[ X ]
USAID oferă granturi pentru modernizarea infrastructurii post-recoltare a strugurilor de masă în valoare de până la 1,2 mln. lei
7 Iunie

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) anunță un nou apel de granturi pentru modernizarea infrastructurii post-recoltare destinate strugurilor de masă. Fondurile acordate vor contribui la creșterea competitivității strugurilor de masa moldovenești pe piețele externe, transmite CURENTUL.

Granturile oferite de proiectului USAID APM pot fi solicitate de întreprinderile care operează sau care intenționează să instaleze depozite frigorifice pentru struguri de masă, cu case de ambalare, să modernizeze infrastructura post-recoltare prin achiziționarea liniilor de sortare și ambalare, a echipamentelor performante de producere a ambalajului etc.. Suma granturilor acordate poate varia de la 600 mii lei până la 1,2 milioane de lei.

Prin intermediul acestor granturi se urmărește îmbunătățirea calității și productivității operațiunilor de sortare și ambalare a strugurilor de masă, implementarea de noi opțiuni de ambalare, cum ar fi cutii de carton sau lemn, caserole sau pungi, și îmbunătățirea sistemelor de gestionare a calității și siguranței alimentare existente conform standardelor internaționale.

Aplicațiile pot fi depuse până pe data de 6 iulie 2017, iar detaliile despre apelul de granturi sunt disponibile aici.

Conform experților, suprafața plantațiilor noi de struguri de masă a crescut, iar în ultimii 15 ani strugurii de masă au constituit în mod constant 45-55% din plantațiile viticole noi. Ca urmare a creșterii plantațiilor, recolta totală de struguri de masă s-a dublat în perioada 2006-2016, depășind 100 mii tone în 2016. Ca parte a Acordului de Asociere cu UE și semnarea DCFTA -ului cu Republica Moldova, la sfârșitul anului 2014 Uniunea Europeană a oferit o cotă de 10000 tone pe an, fără taxe vamale, pentru comercializarea strugurilor de masă produși în Moldova. Această cotă a fost utilizată în întregime de exportatorii de struguri de masa în 2015 și 2016. În acest context, disponibilitatea certificatelor de calitate și siguranță alimentară, cum ar fi Global GAP sau HACCP / IFS / ISO 22000, sunt necesare pentru relațiile pe termen lung cu comercianții din UE.

Cantitățile de struguri de masă exportați au confirmat interesul piețelor internaționale pentru strugurii de masă din Republica Moldova, dar și necesitatea de a spori calitatea strugurilor (ciorchini mai mari și mai uniformi), precum și introducerea de noi opțiuni de ambalare (lăzi atractive de carton sau lemn, caserole sau pungi), care nu au fost cerute de piețele tradiționale.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților