[ X ]
[ X ]
[ X ]
Urbanizarea Chișinăului – provocări și propuneri din partea a 6 candidați pentru fotoliul de primar
3 Octombrie

Șase candidați la funcția de Primar General al Chișinăului au spus viziunile lor pentru a urbaniza orașul, ce provocări pot fi întâlnite, dar și ce propuneri fac, dacă vor câștiga alegerile, transmite CURENTUL.

Candidații s-au expus în cadrul dezbaterilor organizate de „DAS Urban Battle”.

„Chișinău spre mare regret se dezvoltă fără un Plan general de dezvoltare, de amenajare a teritoriului. Una din prioritățile de bază va fi concepția de dezvoltare durabilă, a purcede la elaborarea Planului General Urbanistic nou. Tentativele din 2007 credem că sunt învechite, cel din 2007 nu a lucrat. Având la bază date noi, ar fi extraordinar ca pe acestea să se bazeze construcțiile din Chișinău. Alt lucru important este viziunea asupra Planului de dezvoltare durabilă, tot ce ține de infrastructura pietonală, rutieră, zonală etc. Toate documentele să fie la baza dezvoltării municipiului. Nu putem face pași fără o consultare publică largă pe diverse domenii. În ceea ce privește viitorul arhitecturii orașului, ține și de primar. Mi-aș dori ca arhitectul, înainte de a intra în această funcție, să prezinte pe larg viziunea sa de dezvoltare a orașului, ulterior să fie făcut concurs. Este important să avem un Consiliu funcțional. Vreau ca arhitectul-șef să se ocupe de viziunea tehnică a orașului. Următoarea etapă va fi reabilitarea centrului istoric al Chișinăului”, a spus candidatul socialiștilor, Ion Ceban.

„Avem o școală de arhitectură foarte bună, dar nu avem experiența și practica de urbanism. Nu avem experiența creării comunităților. Știm să construim clădiri care să nu cadă, să fie frumoase, dar nu știm unde trebuie să construim aceste clădiri. Orașul nu este infrastructura fizica, dar oamenii. Ca oamenii să locuiască confortabil arhitectura și urbanismul trebuie să țină cont de ei. Nu avem o documentație de urbanism, iar ceea ce avem nu respectăm. Ne propunem o serie de îmbunătățiri a tot ce înseamnă urbanism, consultare publice la luarea deciziilor, crearea unor echipe mixte unde nu doar arhitecții se implică, dar și diverse dimensiuni. Aș fi interesat să introducem practica Bruxelles-ului, unde arhitectul-șef și șeful Direcției urbanism și arhitectură să fie doi oameni diferiți”, a spus candidatul Mișcării „Forța Nouă”, Victor Chironda.

„Îmi pare rău că este slabă comunitatea arhitecților, proiectanților. Noi nu avem posibilitate să discutăm cu specialiștii în arhitectură. Voi întreba contracandidații mei, de ce în orașul nostru este noțiunea de volum redus. De ce la noi poate fi instalat un semafor în locuri neautorizate, de ce vorbim de drumuri bune și pe urmă despre orice altceva. Trebuie să facem tot posibilul ca să fie un plan de arhitectură veridic. Avem regulament și diverse cazuri de contrucții ilegale, dar nu avem mecanisme de rezolvare a acestora”, a spus candidatul Partidului „Stânga Europeană”, Vitalie Voznoi.

„Avem multă lume, tineri creativi, arhitecți creativi, avem un oraș bogat în bani și sărac în soviste a primarilor. Vreau să vă propun un alt mod de gândire. Planul general urbanistic este clar că trebuie de făcut. Este obligația Primăriei. Am căutat proiecte care au schimbat orașele. Sunt de acord că arhitectul principal trebuie să se ocupe cu creația, nu cu actele. Arhitecții, primarul, Consiliul trebuie să se gândească la proiecte care să atragă turiști în oraș, lucru care să genereze bani”, a spus candidatul PPEM, Dumitru Țîra.

„Este o realitate care iese din ultimele decizii ale noii puteri – scoaterea criminalului din R. Moldova. Constat cu regret că anume criminalul, interesele personale au pus mâna pe tot ce este urbanism, au schimonosit, strâmbat și denunțat tot. Mă mir dacă vor fi 10% a respectare regulilor de construcție în Capitală. Numai interese personale, interese de grup, hoții, totul e pus în serviciul unui singur scop – îmbogățirea. Totul se fură”, a spus candidatul Partidului Nostru, Ivan Diacov.

„Am decis să candidez pentru că nu pot să nu fac nimic. Anii trec, nimic nu se schimbă. Ca primar, avem nevoie de un plan spațial. Elaborarea unui plan general pe tot municipiul Chișinău. Planul urbanistic general este nu doar al clădirilor, dar a absolut tot. După aia o să vorbim de planul urbanistic zonal, ulterior cel detaliat. După asta vom avea un oraș smart. Trebuie să creăm condiții pentru fiecare zonă să aibă atracțiile sale pentru a veni investitorii. Sunt un bun scriitor de proiecte și știu cum să aplic la granturi, mă implic în toate problemele și procesele, știu să lucrez în echipă”, a spus candidatul PNL, Lilia Ranogaeț.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților