[ X ]
[ X ]
[ X ]
Uniunea Pensionarilor – nemulțumită. Iată ce solicită și ce planifică să facă în raport cu cele mai recente decizii ale guvernării!
14 Decembrie

Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova a lansat astăzi un șir de solicitări în adresa Parlamentului și Guvernului, privitor la reforma sistemului de pensii, informează CURENTUL.

Membrul Uniunii Pensionarilor, Victor Leancă, a declarat că proiectul reformei sistemului de pensii, care vizează circa 700 mii de cetățeni, a fost elaborat în grabă fără consultări publice.

„Deși noi, reprezentanții Uniunii, am insistat, în repetate rînduri, să participăm în activitatea grupului de lucru. Ne dorim o reformă eficientă, dar nu una mimată a sistemul de pensii”, a precizat el.

Totodată, Victor Leancă a menționat că, Uniunea consideră că reforma sistemului de pensii ar fi oportună dacă s-ar desfășura pe etape. „Prima – susținem inițiativa opoziției anti-oligarhice care propune majorarea a pensiilor conform prevederilor articolului 47 din Constituție, prin crearea unui fond social din următoarele surse financiare: impozitul special pentru operațiile financiare cu firmele offshore, impozitul pentru anumite imobile de lux și automobile, taxe speciale pentru jocurile de noroc, mijloace financiare obținute în urma înstrăinării bunurilor ale demnitarilor de stat, judecătorilor și a altor oligarhi precum și rudelor acestora care nu vor fi în stare să probeze proveniența surselor de procurare a acestor bune. Susținem lichidarea pensiilor speciale pentru anumite categorii de cetățeni, suspendarea indexării pensiilor care depășesc 4 salarii medii pe economie, introducerea contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii pentru toate persoanele care sunt angajate sau își desfășoară o activitate economică, crearea mediului ambiant favorabil sub toate aspectele pentru dezvoltarea fondurilor nestatale de pensii”, a explicat Leancă.

Potrivit lui, în cea de-a doua etapă se cere majorarea pensiilor pentru cei care au ieșit la pensie în perioada 2001- 2018 pe calea indexării veniturilor lunar asigurate, ținîndu-se cont de majorarea pensiei efectuată în primii 2 ani.

Victor Leancă a afirmat că, în situația în care părerea pensionarilor și altor categorii de persoane, referitor la reforma sistemului de pensii, va fi total ignorată de guvernare, Uniunea va îndemna cetățenii să iasă pe data de 16 decembrie, la ora 11:00, la „un marș de protest împotriva acestei pseudo-reforme de pensionare antipopulare”, care se va desfășura în fața Guvernului. Totodată, protestatarii vor cere alegeri parlamentare anticipate.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților