Acum câteva zile, la Orhei a avut loc un eveniment care ne face să privim puţin altfel la activitățile partidului condus de primarul de Orhei, antreprenorul Ilan Șor.
În prezenţa a șapte sute de delegați din toate satele din raionul Orhei, Șor a anunțat crearea … Uniunii Orheiul Nou. Ce fel de uniune poate fi în cadrul unei unităţi administrativ-teritoriale existente? Sau aceasta este o nouă formă de separatism?
În curând s-a dovedit că, ideea Uniunii Orheiul Nou a venit, așa cum se spune, din popor. Potrivit delegaților, oamenii din satele din raionul Orhei urmăresc cu atenție și îndeaproape transformările de modernizare care au loc în Orhei. Conform declarațiilor lor, ei urmăresc fără a-și ascunde dorința de a face localitățile lor parte din programul de reformă din Orhei. Evenimentul de acum câteva zile este un fel de răspuns universal la numeroasele apeluri ale grupurilor de inițiativă formate în satele din raionul Orhei. Schema anunţată este foarte simplă: dacă mai mult de jumătate din populația unei localități exprimă o astfel de dorință la întâlnirea cetățenilor, atunci, proiectele sociale și de infrastructură se vor extinde și asupra acestor localități. Cel mai probabil, membri ai Uniunii Orheiul Nou vor deveni toate satele din raion. La urma urmei, toată lumea va dori să li se restaureze drumurile, iluminatul stradal, să li se repare și să li se construiască obiectele de importanță socială, terenuri pentru copii și sport în localitățile lor, lucru, care deja se face la Orhei.
La întrevederea amintită, s-a menționat că toate răspunsurile sunt în programul politic al Partidului Șor și acest fapt m-a intrigat un pic, deoarece, am fost mult timp obişnuită cu faptul că citirea programelor de partid este absolut inutilă: acestea tind să fie contrazise de activitățile zilnice ale partidelor politice. Dacă partidele moldovenești și-ar fi îndeplinit programele, Moldova ar deveni demult asemeni Elveției. Se pare că Partidul Șor vrea să fie o excepție de la reguli și o asemenea concluzie se poate face în baza modului în care Ilan Şor se angajează în aplicarea programului de pre-electoral cu care a candidat la funcția de primar al orașului Orhei.
Programul politic al Partidului Șor conține un punct bine formulat despre regionalism ca principiu prin care guvernarea țării trebuie reorganizată. Acesta este ceea ce se numește tendință mondială. Sloganul „Regiuni puternice – o țară puternică” implică atât dezvoltarea regiunilor, cât și implicarea mai mare a reprezentanților autorităților locale în procesul de adoptare a deciziilor la nivel național. Desigur, orice autoritate care se străduieşte să formeze o verticală ierarhică rigidă va rezista în mod subconștient punerii în aplicare a acestui principiu. Dar, aparent, Ilan Șor, fără a aștepta o conjunctură politică mai potrivită (obținând pârghii legislative), a decis să înceapă implementarea unuia dintre cele mai importante puncte ale programului său politic. Acolo unde este posibil – în Orhei și acum în raionul Orhei.
Poate apărea o întrebare legitimă: ce beneficii va avea el din aceste lucruri? Unul dintre răspunsuri se află la suprafață. Indiferent de ce se spune, Ilan Șor a reușit să creeze impresia că Orhei, orașul pe care îl conduce, se dezvoltă activ. Aparent, pentru a evita dezechilibrul, primarul de Orhei încearcă să creeze o situație similară în jurul orașului.
În timpul anilor puterii sovietice, ideea de a șterge granița dintre oraș și sat exista și se realiza. Obținând toate avantajele evidente ale vieții din mediul rural, cum ar fi o bună ecologie, alimente proaspete, sătenii au avut acces la multe bunuri de oraș – educație de calitate, medicină, servicii casnice și culturale. Astfel, s-a menținut, printre altele, echilibrul demografic. Satele erau pline de oameni, se nășteau copii (natalitatea era în creștere). Astăzi, când satul moldovenesc se află pe punctul de a dispărea, încercarea lui Ilan Șor de a înlătura dezechilibrul merită o atenție deosebită. Dacă privim lucrurile din acest punct de vedere, Uniunea Orheiul Nou nu are de-a face cu separatismul. Acest lucru, cel mai probabil, este ca și în acel proverb despre cum cel puternic încearcă să îl ajute pe cel slab. Vom vedea ce va ieși din aceasta.
Cristina Pendea