[ X ]
[ X ]
[ X ]
Uniunea Europeană oferă patru milioane de euro pentru consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului
23 Octombrie

Uniunea Europeană își continuă sprijinul pentru îmbunătățirea cooperării între comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru prin inițiative comune care implică partenerii locali, organizațiile societății civile (OSC-uri) și alte părți interesate.

În concordanță cu fazele anterioare, a șasea etapă a programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, va contribui la apropierea localităților de pe cele două maluri. Proiectul are un buget de patru milioane de euro și se va desfășura până la sfârșitul anului 2025, axându-se pe următoarele componente principale:

  1. Dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă;
  2. Cooperarea tematică trans-riverană între organizațiile societății civile de pe ambele maluri ale râului;
  3. Dezvoltarea comunității și sprijinul pentru infrastructura socială la scară mică;
  4. Promovarea patrimoniului cultural.

Curând va fi lansată o a cincea componentă care va susține apropierea celor două maluri în sectorul sănătății și asistenței sociale. Componenta va fi derulată de alți parteneri de implementare.

Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii” va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților de pe cele două maluri ale Nistrului și la consolidarea cooperării pentru dezvoltarea afacerilor, sporind competitivitatea întreprinderilor mici și micro. Cu susținerea programului, vor fi create cel puțin 50 de locuri de muncă în 20 de IMM-uri (10 de pe fiecare mal), care vor primi sprijin în dezvoltarea capacităților și vor beneficia de oportunități de susținere personalizate pentru afacerile lor.

În plus, dezvoltarea locală în 12 comunități de pe ambele maluri va fi susținută prin formarea capacităților și acordarea de servicii de consultanță specializate, precum și prin implementarea a cel puțin șase proiecte de infrastructură socială (cu finanțare de aproximativ 92.000 de euro fiecare).

Aproximativ 40 de OSC-uri de pe ambele maluri vor coopera în cadrul proiectelor comune de dezvoltare care abordează necesitățile de ordin socio-economic ale ambelor maluri. Va fi continuat sprijinul pentru cele șase platforme tematice trans-riverane ale OSC-urilor, platforme create în fazele anterioare ale programului „Măsuri de Promovare a Încrederii” (educație, cultură, sport, sănătate, mediu și turism), care unesc în prezent peste 600 de membri – OSC-uri specializate, profesioniști de pe ambele maluri.

Pe dimensiunea de patrimoniu cultural, vor fi reabilitate/conservate patru situri cu monumente istorice de pe ambele maluri ale râului Nistru (cu finanțare de aproximativ 74.000 de euro fiecare), devenind destinații turistice atractive atât pentru turiștii locali, cât și pentru cei străini.

„Sprijinirea coeziunii sociale și a cooperării dintre comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru este mai importantă ca niciodată. Prin această a șasea fază a programului Măsuri de Promovare a Încrederii’, Uniunea Europeană și partenerii săi de implementare contribuie la promovarea inițiativelor comune pentru dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă decente pentru femei și bărbați, precum și la dezvoltarea comunității și la promovarea continuă a culturii ca un factor-cheie pentru societăți reziliente, echitabile și incluzive”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Sunt încântată că parteneriatul de durată dintre UE și PNUD, care promovează încrederea între cele două maluri ale râului Nistru, va continua să multiplice rezultatele remarcabile din etapele anterioare, contribuind în continuare la îmbunătățirea nivelului de trai al populației de pe ambele maluri. Această nouă fază va avansa cooperarea tematică și angajamentul în domenii-cheie, de la sănătate la turism și protecția mediului”, a declarat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În decursul celor 15 ani de implementare a programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” a fost oferit sprijin multidimensional pentru proiecte de afaceri, sănătate și mediu, infrastructură socială, dezvoltare a societății civile și patrimoniu cultural.

Începând cu anul 2009, programul „Măsuri de Promovare a Încrederii” a sprijinit 720 de companii de pe ambele maluri ale râului Nistru, creând peste 1.900 de locuri de muncă. În același timp, au fost realizate peste 125 de proiecte de infrastructură socială, cum ar fi reparații ale școlilor, grădinițelor sau a caselor de cultură situate pe cele două maluri ale râului Nistru, inclusiv 12 proiecte dedicate protejării patrimoniului cultural, prin conservarea sau restaurarea monumentelor istorice.

Inapoi la arhiva noutaților