În 2018, nivelul de încredere al locuitorilor municipiului Ungheni în diferite subdiviziuni ale poliției din localitate a crescut cu circa 20-25% în comparație cu 2017, transmite CURENTUL.
De cea mai mare încredere a populației se bucură poliția de patrulare și poliția de sector, afirmă sondajul de opinie privind activitatea poliției în municipiul Ungheni, prezentat astăzi la ședința Consiliului de Securitate Comunitară al municipiului Ungheni.
Sondajul a fost efectuat în perioada 14-28 mai 2018, fiind intervievați 202 persoane adulte din municipiul Ungheni.
Ponderea respondenților care cred că în activitatea poliției din localitate lucrurile se îmbunătățesc a crescut cu 22% (53% în 2018 față de 31% în 2017). Aceste date sunt susținute și de creșterea gradului de cunoaștere a polițistului de sector. Circa 33% dintre respondenți au declarat că îl cunosc personal pe polițistul de sector (30% în 2017), iar 33% (14% în 2017) dintre cei intervievați au declarat că au auzit despre polițistul de sector.
Estimarea nivelului de corupție în poliție (rata răspunsurilor foarte corupte și corupte) s-a redus considerabil de la 33% în 2017 la 12% în 2018.
Sondajul atestă, de asemenea, o creștere a intenției de raportare la poliție în cazurile când respondenții ar fi devenit martori ai diferitor infracțiuni care ar pune în pericol viața și securitatea cetățenilor precum: omor, jaf/furt și conducerea în stare de ebrietate, cu circa 23% față de studiul din 2017. În cazul celorlalte infracțiuni ponderea de raportare la poliție a scăzut cu 6–17% față de studiul din 2017. Totodată, disponibilitatea de a conlucra cu poliția din localitate pentru a ridica nivelul de securitate în localitate a scăzut de la 60% în 2017 la 52% în 2018.
Ultima constatare este susținută și de indicatorii în creștere a delegării responsabilităților de asigurare a securității publice exclusiv către poliție, 94% din respondenți fiind de această părere. Numai 36% dintre respondenți consideră că asigurarea securității în localitate este inclusiv responsabilitatea cetățenilor. În comparație cu studiul din 2017, ponderea persoanelor care au menționat responsabilitatea cetățenilor în asigurarea securității în localitate este în descreștere, de la 49% în 2017 la 36% în 2018.
În opinia respondenților principalele modalități de cooperare cu poliția din localitate ar fi prin telefon fix (40%), telefonul mobil (27%) și prin participarea la întruniri organizate în localitate (27%). Principalele subiecte despre care cetățenii ar fi dorit să fie informați sunt modul de prevenire a infracțiunilor, modalitățile de protecție personală și a locuințelor. Activitatea de zi cu zi a poliției a acumulat cea mai mică pondere ale răspunsurilor afirmative (8%). În opinia respondenților cele mai bune instrumente care ar putea fi utilizate de către poliție în acest scop ar fi mass-media, radio, TV, ziare, pliante și broșuri.
Sondajul de opinie privind activitatea poliției în municipiul Ungheni 2018 a fost realizat de către Institutul de Politici Publice în cadrul proiectului „Promovarea implicării societății civile în consolidarea securității comunitare”. Proiectul este finanțat de către Departamentul de Stat al SUA.
Cristina Parfeni