[ X ]
[ X ]
[ X ]
Unde se intersectează interesele tuturor partidelor din Moldova
24 Februarie

Pe data de 20 mai 2018 alegeri anticipate ale primarului ar urma să aibă loc atât în Chişinău, cât şi în capitala de nord a ţării, municipiul Bălţi. În aceste două mari oraşe locuiesc circa o treime din numărul total de alegători din RM. Prin urmare, fiecare al treilea alegător din Moldova va fi chemat la urne pe data de 20 mai. În acest caz, apare întrebarea logică: De ce nu am organiza şi alegeri parlamentare anticipate? Căci, oricum peste câteva luni vom avea alegeri parlamentare, iar pe această cale am economisi importante mijloace bugetare. Mai ales că o analiză sumară a situaţiei arată că alegerile parlamentare anticipate ar conveni tuturor. În rândurile de mai jos voi explica de ce cred astfel.

Partidul Democrat e sub presiune externă şi această presiune se simte tot mai mult. În martie se aşteaptă verdictul Comisiei de la Veneţia, iar în aprilie va fi clar dacă Moldova va primi sau nu ajutor financiar de la UE. Potrivit unor informaţii ce vin din tabăra opoziţiei, noutăţile nu vor fi bune pentru guvernare. Iar un eventual blocaj al ajutorului financiar al UE ar putea determina o reacţie în lanţ la nivel internaţional în raport cu Moldova. Cu atât mai mult că, cu certitudine, şi opoziţia se va activiza odată cu apropierea toamnei şi în discursul său public va folosi inclusiv argumentul extern. Deci, logic: pentru guvernare ar fi mai bine ca alegerile să se desfăşoare cât mai repede posibil.

Pentru socialişti ar fi binevenite alegerile parlamentare anticipate pe data de 20 mai măcar şi din simplul motiv că startul campaniei electorale va coincide cu finalul campaniei de colectare a semnăturilor în favoarea republicii prezidenţiale. Deci, PSRM va putea intra direct în alegeri cu o puternică temă de campanie, evitând o „ruptură” de strategie care se poate produce în cazul organizării alegerilor în toamnă. Ca să nu mai vorbim că, odată cu apropierea alegerilor, va creşte tensiunea dintre socialişti şi putere şi încă nu se ştie de ce e în stare guvernarea pentru a reduce din şansele electorale ale PSRM. Deci, cu cât mai repede vor avea loc alegerile, cu atât mai bine va fi pentru PSRM.

Pentru opoziţia pro-europeană de centru-dreapta (în special pentru PAS şi PDA) alegerile anticipate ar avea un dublu efect benefic: în primul rând, pentru că aceste partide permanent au pledat pentru alegeri parlamentare anticipate şi şi-ar putea trece în cont ca o victorie organizarea lor; în al doilea rând, pentru că, cu cât mai puţin timp rămâne până la alegeri, cu atât mai puţine atacuri şi presiuni din partea guvernării vor fi. Ca să nu mai vorbim deja de faptul că organizarea alegerilor anticipate ar fi şi o garanţie că înţelegerile privind participarea în comun în scrutinul parlamentar, la care au ajuns anterior cele două partide, vor funcţiona. Căci, până în toamnă e mult şi orice se poate întâmpla, mai ales că în ultimul timp apar diferite presupuneri privind relaţiile nu chiar bune dintre PAS şi PDA.

Şi pentru „Partidul Nostru” ar fi benefice alegerile parlamentare anticipate. Măcar şi din simplul motiv că, cu cât mai degrabă se vor desfăşura aceste alegeri, cu atât mai mică va fi perioada în care acest partid va fi supus presiunilor din partea guvernării.

Alegerile parlamentare anticipare ar conveni şi Partidului Şor, dar şi altor formaţiuni politice. Nu mă voi opri la fiecare în parte pentru a explica de ce anume le-ar fi benefic un astfel de scrutin, dar, cu siguranţă, nu există nici un partid cât de cât important care să nu aibă acest interes.

Cât priveşte motivul legal pentru declanşarea anticipatelor, acesta poate fi lesne identificat. Chiar şi o demisie de Guvern regizată ar fi o soluţie în acest sens. Voinţă de-ar fi, că pretexte juridice se vor găsi!

Igor Volniţchi

Inapoi la arhiva noutaților