[ X ]
[ X ]
[ X ]
Undă verde profesioniştilor
20 Martie

Am rămas plăcut surprinsă de pasul făcut ieri de Preşedintele Igor Dodon – semnarea decretului de numire în funcţie a noului ministru al Justiţiei, Victoria Iftodi. După ce şeful statului s-a opus numirii în funcţie a mai multor miniştri, dar şi a doi vicepremieri, propuşi de actuala guvernare, nu se ştie de ce credeam că şi de data aceasta va proceda la fel şi chiar mă pregăteam să scriu un editorial la temă în care să-i explic Preşedintelui că nu are dreptate. Dar planurile mi-au fost date peste cap.

Nu sunt dintre acei care se laude actuala guvernare – din contra, mai degrabă mă număr printre criticii ei. Dar nu pot să nu apreciez mişcarea reuşită pe care a făcut-o guvernarea numind-o pe Victoria Iftodi în funcţia de ministru al Justiţiei. Chiar dacă este modestă din fire şi nu-i place deloc PR-ul, concentrându-se pe lucrul ce-i este încredinţat, Victoria Iftodi este un profesionist desăvârşit şi acest lucru poate să vi-l spună oricine din sistemul în care activează de o viaţă. Şi ca notar, şi ca ministru al Justiţiei şi în scurta perioadă cât a fost judecător al Curţii Constituţionale, ea a pus accentul pe profesionalism şi acest lucru i-a adus aprecierea colegilor, dar şi a celor ce urmăresc cu atenţie starea de lucruri din justiţie.

Nu este exclus că guvernarea priveşte la ea ca la un colac de salvare. Or, justiţia este unul din cele mai problematice domenii, iar starea de lucruri deplorabilă din justiţie atrage după sine probleme în majoritatea domeniilor conexe. Acum, pentru a îmbunătăţi situaţia, probabil, guvernarea mizează atât pe reputaţia şi profesionalismul Victoriei Iftodi, cât şi pe abilităţile sale diplomatice. Or, nu trebuie să uităm că Victoria Iftodi a fost şi ambasador şi s-a manifestat destul de bine în această calitate. Cu siguranţă, ea va face uz şi de abilităţile sale diplomatice în dialogul deloc uşor cu partenerii externi privind reforma justiţiei.

E bine că guvernarea a făcut abstracţie de aspectul politic şi a mizat pe profesionalism. E bine că Preşedintele Dodon a luat în calcul anume profesionalismul Victoriei Iftodi, făcând abstracţie de faptul că aceasta a fost propusă de o tabără politică cu care el se află în conflict. Astfel, Victoria Iftodi devine primul demnitar de nivel înalt care reuşeşte să obţină recunoaşterea de către politicienii din diferite tabere a propriului profesionalism. Deci, avem un precedent util. Nu rămâne decât să se dea verde profesioniştilor.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților