[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un studiu de fezabilitata va identifica soluțiile modernizării CET-urilor din cadrul Termoelectrica S.A.
7 Februarie

Soluțiile de dezvoltare și diversificare a surselor de producere a energiei termice și electrice, inclusiv din perspectiva modernizării CET-urilor din cadrul Termoelectrica S.A. urmează a fi identificate în cadrul unui studiu de fezabilitate.

Documentul este parte componentă în cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială. Compania care va elabora studiul (Joint Venture COLENCO Ltd. Skopje (North Macedonia) și Urban Technology Alliance (Marea Britanie)) a fost selectată în cadrul unei proceduri de licitații internaționale, iar marți, 6 februarie curent, a avut loc prima vizită de informare și documentare la fața locului.

În cadrul ședinței, directorul Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a menționat importanța studiului de fezabilitate  în identificarea și stabilirea liniilor directorii pe termen mediu si lung, pentru dezvoltarea capacităților interne de producere a energiei termice și electrice în cadrul Termoelectrica S.A.: “Totodată, reprezintă următorul pas pentru pregătirea unor investiții importante de modernizare a infrastructurii energetice a țării.”

În context, directorul Termoelectrica, Iurie Razlovan, a specificat faptul că pachetul investițional respectiv este unul util și așteptat de către întreprindere: “Contăm pe faptul că urmează a fi identificate cele mai bune soluții care există în sector, deoarece de acest studiu de fezabilitate depinde ce vom face mai departe și cum vom moderniza infrastructura energetică în cadrul Termoelectrica”.

În cadrul Studiului, urmează să fie examinate diferite tehnologii moderne, soluții de combustibili, tehnologii complementare. De asemenea, vor fi elaborate modele energetice, tehnice, economice și financiare pentru a fi identificată soluția optimă și strategia de investiții, propuse spre implementare, care vor contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din mun. Chișinău și asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor.

Perioada de realizare a Studiului de fezabilitate este de 8 luni.

O altă componentă a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2) vizează construcția unor noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență (55 MW) în cadrul Termoelectrica S.A.. Licitația internațională pentru pachetului investițional respectiv va fi repetată.

Inapoi la arhiva noutaților