[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un spectacol de caritate în susţinerea femeilor care suferă din cauza violenţei va avea loc la Chişinău
19 Februarie

În ultima zi de iarnă, Centrul de Arte Coliseum şi PNUD Moldova organizează un spectacol de caritate în susţinerea supravieţuitoarelor violenţei în familie din sudul ţării. Toţi banii colectaţi din vânzarea biletelor vor fi transferaţi pentru construcţia unui centru social unde femeile vor putea locui împreună cu copiii lor, transmite CURENTUL.

Spectacolul se intitulează «Я умереть надежде не дам» („Nu voi lăsa speranţa să moară”) şi este bazat pe istorii reale ale unor femei care au fost supuse violenţei. Evenimentul va avea loc pe data de 28 februarie, cu începere de la ora 18.30, în sala Filarmonicii Naţionale.

În proiect sunt implicate actriţe de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Teatrul municipal „Смешен петък” din Taraclia, Teatrul Naţional Dramatic de limbă găgăuză „D. Tanasoglo” din Ceadîr-Lunga. Mihaela Strâmbeanu, Olga Guţu-Cucu, Natalia Ivanciuc, Elena Danaji și Diana Karapenkova vor aduce în scenă dramele prin care trec femeile supuse violenței fizice, psihologice şi economice.

Regizoarea spectacolului, Luminiţa Ţâcu, spune că s-a implicat în această campanie pentru că violenţa nu ar trebui să aibă loc într-o societate care se vrea civilizată. „Eu cred că arta teatrală poate contribui la curmarea violenţei pentru că aduce un mesaj clar, accesibil, dar şi foarte emoţional”, afirmă regizoarea.

Directorul de proiect, Mihai Fusu, susţine că arta poate contribui la promovarea unui comportament non-violent. „Prin acest spectacol apărăm demnitatea femeii, drepturile copilului de a avea o familie sănătoasă, de a beneficia de educaţie şi grija părinţilor. Totodată, vrem să demonstrăm că a fi bărbat nu înseamnă a fi violent, ci a oferi protecţie şi grijă”, afirmă Mihai Fusu.

Spectacolul se înscrie în campania de colectare de fonduri lansată la finele anului trecut de PNUD Moldova şi Executivul din UTA Găgăuzia care şi-au propus să deschidă în comun un serviciu social pentru femeile care au de suferit din cauza violenţei. Centrul va găzdui femeile şi copiii acestora până la identificarea unei soluţii optime pentru asigurarea protecţiei lor. Totodată, femeile vor beneficia de consilierea psihologilor, asistenților sociali, juriștilor şi vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să lanseze o afacere.

Iniţiativa face parte din proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, care este implementat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

Biletele la spectacolul de caritate pot fi procurate de pe iTicket https://bit.ly/2RZDV8I sau de la casele Filarmonicii Naţionale.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților