[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un proiect de lege ce vizează CSM, înregistrat de Litvinenco în Parlament
4 Februarie

Deputatul Fracțiunii „PAS, Blocul ACUM”, Sergiu Litvinenco a anunțat că a elaborat un proiect de lege, prin care propune modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, transmite CURENTUL.

În cadrul unui briefing de presă, Sergiu Litvinenco a declarat că, propune ca în lege să fie menționat expres că „membrii CSM-ului din rândurile profesorilor de drept titulari sunt numiți de Parlament, dar sunt selectați de către o Comisie specială constituită de Biroul Permanent, fiecare fracțiune înaintând câte un candidat în componența acesteia și în textul legii să apară interdicția membrilor acestei comisii speciale de a fi deputați, deținători de funcții de demnitate publică, afiliate politic, membri ai vreunui partid politic”.

Potrivit lui, propunerea e ca în componența acestei Comisii speciale să intre exclusiv persoane din domeniul dreptului, reprezentanți din activitatea academică și reprezentanți ai societății civile din domeniul dreptului.

„Proiectul a fost înregistrat în Parlament. El este unul foarte simplu. Dacă există voință politică, acest proiect poate fi votat în două lecturi în prima ședință a Parlamentului din această sesiune. După mine, dacă nu se votează acest proiect de lege avem în continuare întrebări cu privire la dorința sinceră a acestei guvernări de a asigura independența CSM și delegarea în componența CSM a unor persoane care nu sunt controlate de partidele politice. Dacă se votează acest proiect, am putea spune inclusiv că RM respectă recomandările Comisiei de la Veneția și nu le ignoră”, a precizat Litvinenco.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților