Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) susține dezvoltarea domeniului de procesare a cerealelor prin prisma măsurilor de subvenționare oferind în acest sens o compensație de 40% la sută cu un plafon de 1,5 milioane MDL din valoarea echipamentelor şi utilajelor instalate la întreprinderile agricole.
Procesarea – premisă pentru obținerea produselor cu valoare adăugată înaltă, un segment atât de necesar în diversificarea produselor alimentare, dar și tematica istoriei de succes relatată de OT Ungheni, AIPA.
Pentru a dezvolta o afacere competitivă în domeniul producerii produselor de panificației, Călin Rica, fondatorul S.A. „RICOMARIO”, în perioada 2014-2020 nu a ezitat să beneficieze de oportunitățile oferite de către stat, fiind virate pe contul fermierului subvenții în valoare de cca 1,7 milioane MDL. Protagonistul istoriei de succes ne va împărtăși secretul cum este să crești o afacere reușită cu iz de brutărie.
„Cei care doresc să se lanseze într-o afacere de fabricare a produselor de panificație trebuie să fie foarte hotărâți, disciplinați, să iubească acest domeniu de producere, pentru că pâinea proaspătă trebuie adusă oamenilor în fiecare zi, 365 de zile pe an”, ne comunică protagonistul istoriei de succes Călin Rica.
Ideea de a-și întemeia o activitate în domeniul agricol a luat naștere din lipsa unei mori de grâu în satul natal Sculeni din orașul Ungheni. Pentru a ușura munca consătenilor, familia Rica a luat decizia de a instala o moară germană de mâna a doua. În scurt timp, a fost achiziționat și un cuptor pe vatră german, la care se producea un sortiment mic de pâine.
Astfel în anul 2001 a fost lansată S.A. „RICOMARIO”, ca afacere de familie, unde inițial lucrau membrii familiei Rica. Datorită studiilor în domeniul administrării, contabilizării și producerii alimentare, precum și a experienței acumulate, familia Rica a menținut cu succes afacerea pe piața din Republica Moldova. Prin ingeniozitate și perseverență, întreprinderea se dezvolta rapid, necesitând investiții semnificative în modernizarea utilajelor și dezvoltarea rețelei de panificație.
Odată cu creșterea cererii, a crescut și producerea, iar utilajul vechi nu mai făcea față cerințelor de piață. În acest context, administratorii S.A. „RICOMARIO” i-au decizia de a achiziționa utilaje noi prin intermediul programelor de finanțare, acordate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Ajutorul financiar oferit de stat a ușurat procesul tehnologic, astfel brutăria a fost echipată cu utilaje indispensabile pentru fabricarea roduselor de panificație și patiserie. La fel de important este optimizarea cheltuielilor, precum și calitatea și cantitatea producției a sporit.
Totodată, cheltuielile pentru materia primă – grâul, au fost acoperite de către sprijinul financiar, de care a beneficiat familia Rica.
Pe parcursul anilor, S.A. „RICOMARIO” a avut posibilitatea să-și etaleze produsele prin participarea la expoziții, târguri și festivaluri agroindustriale.
„Cu produsele noastre am participat la majoritatea expozițiilor „Fabricat în Moldova”, „Food & Drinks”, „Moldagroteh”, unde „Pâinea de secară” produsă de noi, a fost nominalizată de către vizitatori ca „Cea mai gustoasă Pâine””.
În perspectivă S.A. „RICOMARIO” tinde să exporte produsele sale pentru ca acestea să ajungă și la consumatorul extern. Pentru ca acest obiectiv să fie palpabil, întreprinderea va aplica și respecta prevederile Certificatului Calității ISO 22000. Ca și oricare afacere, nici aceasta nu a fost ocolită de dificultăți. Concurența de pe piața locală, insuficiențe financiare, condițiile meteorologice nefavorabile precum și lipsa brațelor de muncă, au fost impedimentele cu care s-a ciocnit familia Rica pentru a ajunge la vârful piramidei succesului.
„Suntem adânc recunoscători pentru sprijinul financiar oferit, care ne-a permis să creăm 100 de locuri de muncă în satul nostru, precum și să oferim oamenilor produse de calitate”, a mai spus Călin Rica.