[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un producător de fructe a preluat experiența fermerilor din Austria și a implementat-o acasă
22 Septembrie

Mai multe inovații agricole, răspândite larg în Uniunea Europeană, sunt preluate tot mai frecvent de fermierii moldoveni și implementate în gospodăriile agricole. Cel mai frecvent agricultorii din Moldova sunt interesați de soirile performante de fructe sau struguri, tehnicile de cultivare, dar și de infrastructura post-recoltare, care poate contribui la creșterea recoltelor și asigurarea calității fructelor și strugurilor recoltați.

Recent, un producători de fructe a investit în procurarea unor containere de plastic, după ce a participat într-o vizită de studiu din Austria și s-a convins de eficiența utilizării unor astfel de echipamente. Noile containere de plastic au substituit containere de lemn, care generau probleme și cheltuieli producătorilor la întreținerea lor.

„În luna iunie am participat la o vizită de studiu în Austria, organizată Asociația Moldova Fruct și proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova. Am vizitat mai multe întreprinderi moderne, printre care și o cooperativă mare care deținea un complex frigorific”, relatează Andrei Caduc, producător agricol, unul din cei cinci membri ai cooperativei de întreprinzător Smartfruct de la Briceni.

Pe lângă cele 120 hectare de livezi de meri, administrate de membrii cooperativei, aceasta deține și un frigider pentru depozitarea merelor cu o capacitate de 1400 tone.

Tânărul antreprenor a fost interesat de containerele de plastic aranjate cu grijă în preajma depozitului frigorific al cooperativei din Austria.

„Noi am utilizat până recent doar containere din lemn, pe care austriecii le folosesc doar pentru deșeuri. După vizita de studiu am decis că e timpul să trecem la cele din plastic. Am procurat în această vară 2 mii de containere din Austria. Avantajul lor este că nu le arde soarele, nu atrag razele ultraviolete, nu putrezesc și nu prind mucegai, sunt mult mai rezistente, se stivuiesc foarte ușor în camerele frigorifice, nu sunt înalte și astfel mult mai comode pentru muncitori. Pentru viitor vor fi bune pentru linia de sortare pentru încărcare în apă, pentru că nu mai trebuie să le uscăm, în comparație cu cele din lemn pentru care iarna trebuie să ai spațiu special unde să le usuci, ca să nu putrezească”, a spus Andrei Caduc.

Tânărul producător de la Briceni spune că următoarea investiție pe care ar vrea să o facă este sistemul anti îngheț cu apă în livezile sale, pe care l-a văzut tot în Austria, pentru a reduce riscurile de compromitere a recoltei din cauza înghețurilor de primăvară.

„Austria are o climă similară cu a Moldovei, înghețurile de primăvară fiind frecvente. 80 la sută din livezile pe care le-am vizitat erau dotate cu sisteme anti îngheț cu apă, sau cu fum – la fiecare stâlp, la livezile intensive, erau instalate echipamente speciale. Planificăm să preluăm această practică și să avem un sistem anti îngheț cu apă în livezile noastre. Fiind amplasați în zona de nord a țării, suntem afectați foarte des de înghețurile timpurii”, a mai spus producătorul.

Asociația Moldova Fruct, cu susținerea proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, a organizat în anul 2018 un șir de vizite de studiu internaționale și seminare locale pentru a promova tehnologiile noi de producere a fructelor și cele mai bune practici care pot spori completivitatea acestora pe piața locală și internațională.

20180904_162400

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților