[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un oficiu JICA ar putea fi înființat la Chișinău. Ce a discutat șeful statului cu vicepreședintele Agenției
23 Octombrie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Vicepreședintele Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Junichi Yamada, în cadrul căreia i-a adus mulțumiri părții nipone pentru sprijinul acordat Republicii Moldova sub formă de granturi și finanțări a diverselor proiecte, inclusiv cursuri de instruire pentru funcționarii publici, informează CURENTUL.

De asemenea, șeful statului a salutat deschiderea oficiului JICA cu sediul la Kiev și a propus înființarea unui oficiu JICA de legătură la Chișinău.

Potrivit spuselor sale, în ultimii 15 ani, Japonia a finanțat cu 37,2 mln. de dolari SUA, proiectul de asistență pentru fermierii neprivilegiați 2KR, prin intermediul căruia au fost achiziționate şi importate în ţară, un număr total de 7580 unităţi de tehnică agricolă nouă, pentru circa 3500 beneficiari, acoperind astfel o suprafață de aproximativ 40% din terenul arabil al ţării.

„În cadrul întrevederii, am reiterat importanța a 3 proiecte transmise spre examinare Guvernului Japoniei: modernizarea echipamentului pentru pompieri, în valoare de 14 milioane de dolari SUA, Construcția Centrului Agroalimentar Chișinău, “Modernizarea mașinilor și echipamentelor agricole” prin mecanismul asistenței oficiale de dezvoltare în valoare 30 de milioane dolari SUA, pe 40 de ani, cu 0,1%.

Am asigurat interlocutorul, că Președinția va susține inițiativele reciproc avantajoase moldo-nipone în cadrul programului de asistență pentru dezvoltare”, a subliniat Dodon.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților