În luna februarie salvatorii au fost chemați la 2 240 de intervenții la incendii, astfel, Serviciul 112 înregistrând un număr record de solicitări privind situațiile de incendii, anterior, în anul 2021 cele mai multe apeluri referitoare la situația de risc au fost înregistrate în luna octombrie – 1 372 de solicitări.
Cel mai des cetățenii au raportat la numărul 112 incendii de vegetație, pompierii au fost chemați să stingă peste 1 800 de incendii pe câmp. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate din raioanele Orhei – 110, Cahul – 107, Călărași – 92, Hâncești – 80, Strășeni -72, Cantemir -72 și municipiul Chișinău – 104.
Adesea provocate din neatenție, din imprudență sau intenționat, incendiile de vegetație se pot extinde rapid, în special din cauza vântului puternic care favorizează extinderea focului, și pot afecta suprafețe mari de teren, prejudiciind mediul. Cel mai grav că incendiile de proporții se pot extinde la spațiile forestiere și de locuit.
Pentru a evita incendierea spațiilor verzi este interzis de a utiliza focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu. Nu dați foc la resturi după ce curățiți terenul.
În situațiile de incendiu de vegetație sunați de urgență numărul unic de urgență 112 și răspundeți la întrebările operatorului:
Ce s-a întâmplat?
Ce arde? Care este suprafața? În ce direcție se extinde? Sunt construcții, locuințe sau spații forestiere în apropiere?
Dacă sunt persoane care au nevoie de asistență medicală?
Spuneți unde vă aflați, încercați să oferiți câte mai multe puncte de reper.