[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un nou volum de poezii în stil haiku și senryu – lansat de Vasile Spinei, la Chișinău
16 Octombrie

La Chișinău a fost lansată cea de-a noua carte de haiku și senryu „Singur pe scurtătură” de către scriitorul Vasile Spinei. Volumul conține cele mai frumoase poeme din cele opt cărți anterioare scrise de același autor, transmite CURENTUL.

În cadrul evenimentului de lansare au participat mai mulți colegi ai scriitorului, prieteni, studenți, societatea civilă și invitați. Printre cei care au apreciat la justa valoare opera autorului au fost scriitorii: Iulian Filip, Nicolae Dabija, Claudia Partole, dar și criticul literar Ana Bantoș.

Vasile Spinei ne-a comunicat că, în volumul lansat, ilustrațiile sunt în stil haiku, iar cuprinsul este unul original și deloc întâmplător.

„Am găsit o structură originală – primul capitol este consacrat casei unde m-am născut, crescut și format, al doilea compartiment l-am dedicat gâzelor, al treilea – animăluțelor, al patrulea – dedicat emoțiilor trăite în urma călătoriei, al cincilea – consacrat memoriei celor plecați în veci, șase – dragostei, șapte – emoțiilor umane”, ne-a spus scriitorul.

De asemenea, Vasile Spinei ne-a spus că, cel care citește prima dată poeziile haiku trebuie nu să le înțeleagă, dar să le simtă.

„Haiku nu se scrie, dar se descoperă. O cerință primordială este să te contopești cu natura. Să te simți tu în Univers și Universul în tine. Orice poem e rodul întregii vieți. Cei care citesc prima dată haiku le pare că e foarte simplu, că adică pot să facă și ei acest lucru. Așa și eu am făcut la prima încercare când am făcut cunoștință cu această formă a poeziei. Haiku nu-ți permite să minți, să ai o anumită ură sau răzbunare. Este un liant dinte autor și cititor. Cititorul poate să se întrebe, ce ai avut în vedere? Dar nu-i vorba de a avea ceva în vedere, este vorba de simțit. Poemul îmi aparține mie 30%, în rest 70% aparține cititorului, depinde de ceea ce simte, îl definește, de cultura lui, perceperea naturii etc.”, ne-a mai spus Vasile Spinei.

De menționat, stilul de poezie japoneză Haiku este un poem consacrat naturii, legătura omului cu natura, senryu – același poem haiku, dar consacrat naturii umane, relațiilor dintre oameni. Sumi-e – din japoneză înseamnă desen în tuș.

Poemele autorului au fost incluse în prestigioase antologii internaționale.

Precizăm că, Vasile Spinei este lector universitar la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Departamentul Teoria și Practica Jurnalismului. De asemenea, Vasile Spinei este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova și al Societății de Haiku din Constanța, România.

haiku haiku1

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților