Deputata Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Liliana Palihovici, vicepreședinte al Parlamentului, a înregistrat, la Biroul Permanent al Parlamentului, un proiect de lege, prin care propune instituirea unui sistem ce are la bază principiul intervenției operative din partea organului de poliție, a părinților și a întregii societăți, în vederea stabilirii locului aflării minorilor dispăruți și reîntoarcerea lor în familie, informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, această inițiativă urmărește clarificarea strictă a primelor acțiuni de intervenție a tuturor actorilor, în cazul în care există sesizarea că adulții nu cunosc locul aflării copiilor pentru care sunt responsabili.
„În prezent, societatea este tot mai des informată despre cazuri de dispariție a minorilor. Totodată, instrumente reale de implicare imediată a societății și a instituțiilor de drept în căutarea urgentă a minorilor sunt foarte limitate. Astfel de sisteme vin să faciliteze și să ajute părinții pe de o parte, și instituțiile statului abilitate, pe de altă parte, la identificarea cât mai rapidă a locului aflării minorului, care poate fi sau este victimă a unei infracțiuni”, scrie deputata în nota informativă a inițiativei legislative.
Liliana Palihovici propune completarea cadrului legislativ al Republicii Moldova cu prevederi care să mărească șansele de localizare promptă a minorului.
În speță, deputata liberal-democrată vine cu inițiativa ca poliția, la cererea scrisă a persoanei interesate, să desfășoare activități de căutare a minorului și să transmită către Serviciul 112 informația și indiciile caracteristice persoanei date în căutare. În același timp, deputata propune ca Serviciul 112 să transmită către radiodifuzorii publici și privați informația și indiciile caracteristice minorului dispărut. Ulterior, radiodifuzorii vor avea obligația să transmită către public, în mod gratuit și în timp real, informația de alertă cu toate indiciile necesare.
Liliana Palihovici punctează că, la nivel internațional și european o astfel de experiență există deja.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, în perioada 2014-2016, au plecat de acasă 1825 de copii, dintre care 1006 fete și 819 băieți. În particular, cazul adolescentei din Strășeni este unul care indică clar necesitatea operării acestor modificări în legislația națională.
Andriana Cheptine