Recent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a găzduit prima ședință a Proiectului de asistență tehnică finanțat de Comisia Europeană și implementat cu ajutorul Secretariatul Comunității Energetice, implicit experții din cadrul proiectului EU4 Energy, transmite CURENTUL.
Prezent la ședință, Tudor Copaci, Directorul General ANRE a spus că „Startul acestui proiect este unul așteptat de Republica Moldova, astfel implementarea lui va duce la armonizarea legislației secundare din sistemul gazelor naturale. Practicile internaționale sunt importante, iar susținerea partenerilor externi este însemnată pentru instituția noastră”.
Scopul proiectului este acordarea asistenței tehnice la elaborarea Codului reţelelor de gaze naturale al Republicii Moldova. Astfel, acest Cod va stabili procedurile aplicate de operatorii sistemelor de transport în scopul îndeplinirii în mod eficient a atribuţiilor ce le revin, în special în legătură cu alocarea capacităţii şi gestionarea congestiilor, asigurarea echilibrului în sistemul de gaze naturale, asigurarea interoperabilităţii în cadrul sistemului de gaze naturale şi schimbul de date cu operatorii de sistem şi cu operatorii sistemelor de transport din ţările vecine.
La ședință au fost prezenți conducerea Agenției, reprezentanții Secretariatului comunității Energetice, compania de consultanță, mai mulți reprezentanți ai operatorilor sistemului de transport și de distribuție al gazelor naturale, dar și experți locali. Cei prezenți au fost cointeresați de subiect, stabilind o înțelegere comună a obiectivelor proiectului și a domeniului de aplicare.
Menționăm că aprobarea Codului reţelelor de gaze naturale este obligație ce reiese din noua Lege nr. 108 din 27.05.2016 cu privire la gazele naturale.
Cristina Parfeni