[ X ]
Un nou monument va fi inaugurat în Capitală. Este în memoria unei foste biserici
20 Septembrie

În mun. Chișinău, str. Mitropolit Gavriil B. Bodoni nr. 26, va avea loc inaugurarea monumentului ridicat în memoria Bisericii Sfântul Prooroc Ilie, transmite CURENTUL.

Evenimentul va avea loc duminică, 22 septembrie, începând cu ora 12:00.

Biserica Sfântului Ilie se numără printre cele mai vechi locaşuri de cult din Chişinău. Biserica avea formă de corabie, tipică vechilor biserici din secolul al XVII-lea. Clopotniţa bisericii avea 4 clopote, turnate în Moscova, cel mai mare având greutate de 480 de kg. Catapeteasma bisericii a fost cea mai bogată din toate câte erau în Chişinău şi era formată în patru rânduri de icoane. Cele din primul nivel au fost împodobite cu îmbrăcămintea de argint. Pereţii din interior nu aveau chipuri de sfinţi, fiind înlocuiţi cu ornamente naturiste, lucrate în stil rusesc, cu culori blânde.

Biserica a fost demolată în 1960, iar între 1992-1993 din curtea Procuraturii Generale au fost evacuate în direcție necunoscută nouă, pietrele de mormânt ce se păstraseră timp de peste 30 de ani după distrugerea lăcașului de cult.

La inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi și a colonelului în rezervă Ion Deli, în toamna anului 2017 a fost începută campania de edificarea a unui monument în memoria Bisericii Sfântul Ilie. Proiectul a fost întocmit de arhitectul Mihail Andrieș și avizat la Comisia Monumentelor de For Public, unde s-a născut ideia ca monumentul să reprezinte Biserica Sfântul Ilie în miniatură. În cadrul unei ședințe de lucru derulate în sediul Agenției pentru Restaurarea și Inspectarea Monumentelor s-a decis ca monumental să poarte două basoreliefuri din bronz pe care să fie sculptat chipul heraldistului Pavel Gore (înhumat în curtea Bisericii) și numele preoților care au slujit în decursul ultimilor 200 de nai în acest lăcaș de cult.

Piatra a fost sculptată de meșterul popular Andrei Răileanu din comuna Șoimeni, județul Cluj Napoca în marmură alba iar bronzul a fost lucrat de sculptorul Veaceslav Jiglițichi din Chișinău.

Monumentul are o înălțime de peste 4 metri, este lucrat în piatră și bronz și amplasat pe locul altarului vechii Biserici și anume în mun. Chișinău, str. Mitropolit Gavriil B. Bodoni, în fața vechiului sediu al Procuraturii Generale a R. Moldova fiind edificat din surse financiare private. Spațiul adiacent a fost amenejat de ÎM Agenția de Gospodărire a Spațiilor Verzi, condusă de S. Carp.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților