[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un nou expert cu statut permanent – aprobat în funcție, de CUC
13 Iulie

Sub președinția delegației Republicii Moldova, la 12 iulie 2018, în or. Bender, s-a desfășurat ședința Comisiei Unificate de Control, care, conform agendei de lucru, a dezbătut două subiecte, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, la propunerea delegației Chișinăului, CUC l-a aprobat în funcția de observator militar pe locotenent-colonelul Ion Epure și expert cu statut permanent, pe Viorel Cernăuțeanu, din cadrul Biroului politici de reintegrare al Cancelarii de Stat al Republicii Moldova.

Totodată, colonelul Vitalii Morozov, șeful Statului Major al Forțelor Mixte de Pacificare, a raportat situația pe parcursul săptămânii trecute din Zona de Securitate, ce a fost recunoscută stabilă, ca urmare a monitorizării efectuate de către Comandamentul Militar Întrunit.

„În cadrul ședinței neordinare a Comisiei, condusă de copreședintele din partea Federaţiei Ruse Ilia Uvarov, s-a examinat problema privind asigurarea securității și liberei circulații în preajma podului peste r. Nistru, între localitățile Gura Bâcului și Bâcioc. Discuțiile au avut loc în contextul propunerilor rezonabile oferite de delegația rusă pe 28 iunie 2018, care în urma examinării prealabile de către delegații, reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova au fost practic acceptate de majoritatea delegațiilor, cu excepția delegației transnistrene, care a lăsat fără comentarii propunerile omologilor ruși. Exponenții Tiraspolului în cadrul dezbaterilor tensionate, au confirmat faptul că au recurs la fortificarea infrastructurii postului structurilor sale de forță din preajma s. Bâcioc, chiar în ajunul zilei, când urma să fie redeschisă circulația pe acest pod. Astfel, în perioada pregătirilor pentru redeschiderea podului, reprezentanții transnistreni, fără coordonarea prealabilă cu CUC, au majorat efectivul de „grăniceri, vameşi și serviciul migrațional”. Aceste acțiuni unilaterale vin în dezacord cu înţelegerile convenite anterior în cadrul CUC şi reprezintă o dovadă certă a faptului că delegația transnistreană, refuză să respecte regimul Zonei de Securitate și angajamentele asumate în conformitate cu decizia Comisiei, punctul 1 al Procesului –Verbal nr. 828 din 29 ianuarie 2015-13 ianuarie 2017”, se mai spune în comunicat.

În lipsa consensului pentru semnarea unei decizii, delegațiile au hotărât să continue consultările pe marginea acestui subiect la următoarea ședință a Comisiei pe 19 iulie 2018.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților