Un nou contingent al Armatei Naţionale a fost detașat astăzi în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo, transmite CURENTUL.
La ceremonia oficială au participat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, ambasadori, rude ale militarilor. Din componența celui de-al 15-lea contigentul militar fac parte 40 de militari: un pluton de infanterie ușoară și o echipă de geniu (EOD).
Aureliu Ciocoi a urat succes contingentului militar, pregătit să ne reprezinte țara într-o nouă misiune, după un proces îndelungat de preselecție și antrenamente.
„Sunt mândru de faptul că cel de-al 15-lea contingent vine să confirme pentru a 15-a oară faptul că Republica Moldova nu este doar consumator, dar și un generator de securitate, ori generarea securității oferită de țara noastră sunteți tocmai Dvs. Astăzi ați devenit ambasadorii militari ai Republicii Moldova. Sper să purtați cu mândrie drapelul țării noastre pe parcursul misiunii”, a remarcat premierul interimar în discursul său.
Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că deși Republica Moldova este plenar angajată în exercițiul internațional de menținere a păcii în Kosovo, Guvernul se va angaja să examineze oportunitatea extinderea listei misiunilor în care să fie antrenată țara noastră, atât pe linia ONU, cât și pe segmentul Uniunii Europene, păstrând în continuare statutul de neutralitate militară.
„Rămâne să vedem care ar putea fi misiunile pe care Republica Moldova poate să și le asume suplimentar la ceea ce face acum în cadrul KFOR. Luând în considerație că suntem un stat neutru din punct de vedere militar, nu pot să nu accentuez că neutralitatea costă. Ori costurile menținerii neutralității militare survin prin faptul necesității reformării Armatei Naționale și aducerea ei în conformitate cu cerințele necesare pentru a menține capacitățile de apărare eficientă a țării”, a declarat prim-ministrul interimar.
Începând cu 2014, 527 de militari și-au încheiat misiunea în operația internaţională de pacificare din Kosovo, rotația contingentelor fiind realizată o dată la 6 luni.
Efectivul contingentului militar al Armatei Naţionale este dislocat în baza „Camp Vilaggio” Italia. Misiunea acestora este să asigure paza și securitatea în zonă, să patruleze în comun cu forțele italiene, să recunoască terenurile minate, sau să efectueze antrenamente de alpinism. Militarii KFOR beneficiază de suportul statelor partenere – al Italiei și Statelor Unite ale Americii.
Cristina Pendea