[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un nou acord! Ministrul Galbur: „Japonia este al treilea mare donator al R. Moldova, după UE și SUA”
7 Martie

Acordul de grant dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind implementarea Proiectului „Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova”, în valoare de 4,8 milioane de dolari SUA, a fost semnat astăzi, 7 martie curent, informează CURENTUL.

Andrei Galbur, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a menționat că proiectul semnat are un rol important pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

„La 16 martie 2017, Republica Moldova va marca 25 de ani de la stabilirea relațiilor de cooperare cu Japonia. Proiectul semnat astăzi are un rol extrem de important pentru sectorul agricol din R. Moldova, are drept scop procurarea tehnicii și a echipamentului agricol pentru agricultura conservativă. Grantul este oferit de către partea niponă în cadrul programului de dezvoltare socială și economică presupune 500 de milioane de lei sau circa 4,8 milioane de dolari SUA. Vreau să mulțumesc Guvernului Japoniei pentru sprijinul constant și consecvent pe care îl acordă pentru Republica Moldova”, a menționat ministrul.

De asemenea, Andrei Galbur a subliniat că, „în acest sfert de secol de relații diplomatice și de cooperare ascendentă, asistența financiară pentru Republicii Moldova din partea Guvernului Japoniei este estimată la peste 150 de milioane de dolari SUA, iar în aspect bilateral – Japonia este al treilea mare donator al R. Moldova, după UE și SUA, și e un susținător important în procesul de modernizare a R. Moldova în baza modelului european a acestor reforme”, a subliniat oficialul.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a accentuat importanța sectorului agricol pentru R. Moldova. „Proiectul în valoare de 4,8 mil. de dolari SUA, oferit de Guvernul Japoniei, are drept scop de a contribui la creșterea economică a R. Moldova în sectorul agricol. Aceasta nu este pentru prima dată când Japonia contribuie la dezvoltarea economiei Republicii Moldova și, cu siguranță, și pe parcurs vom mai colabora și vom mai susține proiecte noi”, a precizat diplomatul nipon.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților