[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un locuitor din Briceni – reținut și pus sub învinuire pentru organizarea migrației ilegale în Cehia
9 Octombrie

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță reținerea și punerea sub învinuire a unui locuitor al raionului Briceni, în calitate de co-autor al unui grup criminal, care desfășura activitate de migrație ilegală în Cehia, transmite CURENTUL.

Astfel, timp de trei luni ale anului 2019, persoana învinuită a organizat migrația ilegală în Cehia a mai multor persoane. Grupul al căruit co-autor era le-a oferit inclusiv cărți de identitate românești, care însă mai târziu s-au dovedit a fi false. În pofida acestui fapt, beneficiarii au fost invitați să plătească pentru fiecare act fals a câte 130 de euro. În baza acestuia, organizatorii le-au promis angajarea la muncă în acel stat.

Însă, autoritățile Cehiei i-au reținut pe imigranții originari din Moldova, pentru faptul că activau ilegal: așa cum actele românești nu erau valide, cele ale Republicii Moldova le permiteau un termen de ședere limitat, fără dreptul la muncă. Prin urmare, aceștia au fost deportați la Chișinău. Mai mult decât atât, aceștia nu și-au primit salariul convenit.

La această etapă, o altă membră a grupului criminal organizat este cercetată în libertate, unii membri se află pe teritoriul Cehiei, iar alții sunt în curs de identificare de către oamenii legii. Dacă va fi găsit vinovat de către instanța de judecată, învinuitul, care deja a fost reținut, riscă o pedeapsă sub formă de amendă de până la 67 500 lei sau pedeapsă cu închisoarea pentru un termen de până la 7 ani.

Operațiunea a avut loc sub conducerea procurorilor PCCOCS, în colaborare cu ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Național de Investigații al MAI.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților