Prin sentința judecătoriei Chișinău sediul Ciocana din 31.01.2019, un locuitor al mun. Chișinău în vârstă de 30 ani, a fost condamnat la pedeapsă cu închisoare pe o cauză penală expediată în instanța de judecată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în baza infracțiunilor de contrabandă cu stupefiante, vânzarea drogurilor și spălarea banilor proveniți din comerțul cu droguri, transmite CURENTUL.
Inculpatul a fost acuzat de către procurorii PCCOCS că începând cu anul 2016, a fondat un grup criminal, urmărind un scop cupidant a pus în aplicare o schemă de comercializare a drogurilor în proporții deosebit de mari.
Acesta, prin intermediul tehnologiilor moderne de comunicare cifrată, negocia procurarea drogurilor din Ucraina și China cu introducerea acestora pe teritoriul Republicii Moldova prin colete poștale și rute internaționale de pasageri, fiind camuflate în diferite obiecte.
Potrivit actului de acuzare, organizatorul infracțiunilor a creat un „telegram canal” securizat, unde plasa informații despre vânzarea drogurilor.
Doritorii de a cumpăra droguri, urmărind indicațiile transmise, depuneau mijloace bănești pentru procurarea substanțelor narcotice, pe conturile bancare specificate de către condamnat.
După aceasta, cumpărătorul primea de la organizator, informația despre localizarea drogurilor, de unde ulterior erau preluate.
Astfel, în cadrul examinării cauzei în instanța de judecată, procurorii au prezentat probe care dovedesc faptul că în perioada de până în luna iulie 2018, gruparea criminală a realizat droguri pe teritoriul Republicii Moldova în sumă de peste 6 mln. lei, pe care liderul grupării criminale în scopul tăinuirii și deghizării originii infracționale a banilor, îi încasa de pe conturile bancare deschise în prealabil pe numele unor terțe persoane și îi legaliza prin procurarea criptovalutei de tip bitcoin.
Prin urmare, instanța de judecată a stabilit vinovăția organizatorului grupului criminal, condamnând-o conform tuturor acuzațiilor formulate de către procurori, numindu-i o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 5 ani și 6 luni cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis.
La solicitarea procurorilor PCCOCS, Instanța de judecată a dispus confiscarea în beneficiul statului a bunurilor infracționale sub formă de mijloace financiare, obținute în rezultatul comiterii infracțiunilor incriminate în sumă de peste 6 mln. lei.
Pe parcursul urmăririi penale și cercetării judecătorești condamnatul s-a aflat în stare de arest, iar la pronunțarea sentinței a fost escortat în penitenciar chiar din sala de judecată.
Procurorii consideră sentința legală, dar blândă și o vor contesta la Curtea de Apel.
Cristina Pendea