[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un grup de primari din Anenii – Noi, aflați la primul mandat, instruiți de CTIF despre finanțele publice locale
13 Decembrie

Un grup de primari din raionul Anenii Noi, aflați la primul lor mandat, au participat astăzi la primul seminar de instruire din noul ciclu de seminare cu genericul „Introducere în managementul finanțelor publice locale”, lansat în premieră de către Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) în parteneriat cu Ministerul Finanțelor, transmite CURENTUL.

Prezent la eveniment, Secretarul general al Ministerului Finanțelor, Iuri Pașinschi a declarat că finanțele publice sunt puse la dispoziția administratorilor de buget pentru a presta servicii calitative comunității locale, precum și pentru a organiza funcțiile administrației publice locale. „Finanțele publice cer o atitudine responsabilă, corectitudine și legalitate maximă, transparență, prudență pentru a asigura sustenabilitatea și performanța bugetară. Pentru a răspunde tuturor acestor exigențe, este important să fiți instruiți ca să cunoașteți care sunt cerințele și procedurile în acest sens. Mă bucur foarte mult că printre formatori sunt reprezentanți ai Curții de Conturi, Inspecției Financiare și Ministerului Finanțelor, care vă vor prezenta atât cadrul normativ, dar și încălcările frecvente pe care nu trebuie să le comiteți”.

Iuri Pașinschi a mai subliniat că astfel de seminare vor fi organizate și în anul 2020, pe subiecte distincte aferente procesului bugetar, precum planificarea bugetară, executarea bugetului, achizițiile publice, modificarea bugetului și raportarea financiară.

Scopul principal al noului ciclu de seminare este de a consolida cunoștințele și a dezvolta capacitățile primarilor noi aleși în organizarea managementului finanțelor publice locale, în particular a procesului bugetar la nivel local. Următoarele seminare pentru primarii, aflați la primul lor mandat, vor fi organizate la 17, 18 și 24 decembrie. Mai multe informații despre desfășurarea acestor seminare pot fi obținute la Centrul de instruire în finanțe al CTIF, tel: 022 822 032, 068669942.

Seminarele sunt gratuite pentru participanți, ele fiind finanțate de către Ministerul Finanțelor. Programul seminarelor cuprinde aspecte teoretice și practice privind sistemul și procesul bugetar, structura bugetelor unităților administrativ – teritoriale (UAT), calendarul bugetar ale autorităților publice locale, planificarea, aprobarea și executarea bugetelor UAT, controlul financiar public intern, auditul extern și inspectarea financiară.

Seminarele sunt organizate de CTIF în conformitate cu Programul de instruiri pentru specialiștii din sistemul finanțelor publice în anul 2019, aprobat de Ministerul Finanțelor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților