[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un fost ministru al Economiei, despre avantajele și dezavantajele economice ale țării: „Trebuie să facem lucruri exclusive și inovative”
10 Mai

„Țările mici precum Moldova n-o să uimească pe nimeni cu proiecte la scară largă. Noi putem să uimim doar cu produse unicat”. Afirmația a fost făcută de fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, într-un interviu pentru economica.md, în cadrul căruia, ex – ministrul a vorbit despre avantajele și punctele slabe ale economiei țării, transmite CURENTUL.

Valeriu Lazăr spune că țara noastră trebuie să exceleze în tot ce face.

„La noi trebuie să existe tocmai inversul a ceea ce avem acum, să existe cultul calității. În tot ceea ce facem, noi trebuie să excelăm. Dacă facem vin, el trebuie să fie cel mai bun din regiune. Noi nu putem să avem un model de marketing al țării bazat pe volume mari. Trebuie să facem produse speciale și foarte bune. Adică să facem lucruri exclusive și inovative”, a spus Valeriu Lazăr.

În ceea ce privește dezavantajele, fostul ministru spune că nu s-a îmbunătățit climatul investițional.

„Există un așa instrument, care se măsoară prin investițiile capitale, raportate la PIB. O țară, pentru ca să se considere că se dezvoltă rapid, raportul dintre investițiile materiale pe termen lung raportate la PIB trebuie să fie nu mai mic de 30%. Trebuie să avem o astfel de pondere a investițiilor pentru un salt în dezvoltare, pentru ca să lichidăm toate handicapurile pe care le avem în prezent. Oamenii vor condiții decente, vor infrastructură modernă acum și aici. Altfel pleacă. Asta înseamnă că, într-o perioadă foarte scurtă de timp trebuie să investim masiv. În infrastructură, în educație, în mediul de afaceri. Iar asta înseamnă că trebuie să existe relații normale, să se facă reforme pentru ca donatorii să-ți ofere resursele necesare pentru investiții. Deoarece, am să repet, cu resurse proprii n-a reușit nimeni să facă aceste investiții masive. Și aceste resurse sunt, există donatori care pot să ni le ofere. Numai să nu facem noi prostii și să ne discredităm”, a mai spus Valeriu Lazăr.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților