În perioada 26-31 octombrie 2020, inspectorii de integritate au constatat încălcări în privința a unui fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova, unui judecător din Judecătoria Chișinău și a unui procuror din Procuratura Generală și alți doi procurori din procuraturile raionale Dondușeni și Glodeni, informează CURENTUL.
Astfel, fostul deputat a fost verificat pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, fapt pentru care a fost emis un act de constatare, iar în privința judecătorului din Judecătoria Chișinău a fost pornită o cauză contravențională, deoarece acesta a depus tardiv declarația de avere și interese personale.
Cei trei procurori riscă să fie sancționați, deoarece nu au depus declarațiile de avere și interese personale pe portalul declarațiilor sau au depășit termenul legal de depunere. În cadrul procedurilor contravenționale ale ANI mai sunt vizați doi inspectori din Serviciul Vamal și din cadrul ANSA.
Totodată, inspectorii de integritate au inițiat controlul averii în privința unui subiect din cadrul Batalionului de Destinație Specială „Fulger”. Iar, un alt control pentru nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese a fost demarat pe numele unui șef de autoritate din subordinea Guvernului Republicii Moldova.
În total, în perioada vizată, Inspectoratul de Integritate a inițiat opt controale, a emis patru acte de constatare, a pornit trei cauze contravenționale și a întocmit opt procese cu privire la contravenție, după cum urmează:
I. Au fost inițiate controale:
AVERE – Un subiect din Batalionului de Destinație Specială „Fulger”;
CONFLICT DE INTERESE – Un șef de autoritate din subordinea Guvernului RM, un șef de direcție din Consiliul raional Taraclia, un primar din raionul Soroca și un director de gimnaziu din raionul Ialoveni;
INCOMPATIBILITĂȚI–Un primar din raionul Rezina și un funcționar public din raionul Cimișlia;
RESTRICȚII – Un funcționar public din cadrul unei primării din raionul Cimișlia.
II. Au emise 4 acte de constatare
INCOMPATIBILITĂȚI – Un fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova și un primar din raionul Anenii Noi;
CONFLICT DE INTERESE – Un șef de întreprindere municipală din orașul Briceni și un primar din raionul Telenești.
III. Au fost pornite 3 cauze contravenționale
NEDEPUNEREA SAU DEPUNEREA TARDIVĂ A DECLARAȚIILOR DE AVERE ȘI INTERESE PERSONALE – Un judecător din Judecătoria Chișinău și un șef de întreprindere municipală din Orhei;
INCOMPATIBILITĂȚI – Un primar din raionul Anenii Noi.
IV. Au fost întocmite 8 procese-verbale cu privire la contravenție:
NEDEPUNEREA SAU DEPUNEREA TARDIVĂ A DECLARAȚIILOR DE AVERE ȘI INTERESE PERSONALE – Trei procurori Procuratura Generală, Procuratura Dondușeni și Glodeni, doi inspectori din Serviciul Vamal și ANSA, trei consilieri din Consiliul mun. Comrat, Grătiești și raionul Cantemir;
V. Prin sistemul „e-Integritate” au fost repartizate inspectorilor 24 de sesizări spre examinare;
VI. Direcția juridică a ANI a reprezentat instituția în 13 ședințe de judecată referitoare la contestarea actelor emise de inspectorii de integritate;
VII. Inspectoratul de Integritate a soluționat 1 conflict de interese, care a fost declarat de către un primar din Anenii Noi.
Cristina Pendea