Deputatul neafiliat, Iurie Dârda, propune ideea de realziare a unui nou program de soluționare a problemei blocurilor locative vechi, care presupun pericol pentru siguranța cetățenilor, transmite CURENTUL.
Pe blogul său, Iurie Dârda scrie că termenul de garanție a rezistenței calculat pentru blocurile locative din piatră şi cotileţ este de 50-60 ani, iar la cele din beton monolit – 80-100 de ani.
„În cazul multor blocuri aceste termene au fost deja depăşite”, scrie Iurie Dârda.
De asemenea, deputatul scrie că la prima etapă, ar fi cazul să fie constituită o comisie comună, din care să facă parte reprezentanţi ai APL, APC, dar şi experţi cu renume din mediul neguvernamental.
„Respectiva comisie ar urma să facă o evaluare strictă a stării fondului locativ din capitală şi să vină cu recomandările de rigoare. Urmează să vedem clar unde se impun lucrări de consolidare, unde – lucrări de demolare etc. Repet: toate acestea trebuie să le facem pornind în primul rând de la necesitatea asigurării siguranţei oamenilor. Mai ales că avem exemplele altor ţări (inclusiv în acest context este relevant exemplul capitalei Rusiei, Moscova), care au conştientizat deja cât de periculoase sunt respectivele edificii şi au acţionat corespunzător”, menționează Dârda.
Totodată, deputatul crede că problema nu se va bloca atunci când va veni vorba de bani.
„Desigur, soluţionarea problemei va implica şi componenta financiară, dar există şi soluţii de alternativă. Spre exemplu, în acest proces ar putea fi incluse companiile de construcţii serioase, care pot oferi locuinţe noi (în blocurile locative ridicate deja) celor ce locuiesc în casele vechi şi periculoase în schimbul dreptului de a construi pe terenurile ce se vor elibera după eventualele demolări. Altor locatari li se pot propune apartamente noi în casele ce se vor înălţa pe locul vechilor edificii. De asemenea, consider foarte reală atragerea unui important suport financiar din exterior, mai ales că partenerii de dezvoltare înţeleg gravitatea problemei şi nu trebuiesc sensibilizaţi în acest sens. Sunt şi alte posibile soluţii – important e să existe dorinţa de a soluţiona problema”, a mai scris Iurie Dârda.
Cristina Pendea