Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gămurari, spune că partidul este deschis pentru dialog cu orice actor politic și chiar cu opoziția, dar această trebuie să-și valorifice rolul pe care îl are, nu doar să critice. Despre aceasta, purtătorul de cuvânt a vorbit în cadrul unui interviu acordat pentru oficial.md, transmite CURENTUL.
Vitalie Gamurari spune că opoziția trebuie delimitată – cea constructivă de cea care numai critică.
„Relația partidului care se află la guvernare cu opoziția este un subiect care apare în orice stat, în orice societate democrată. Doar că trebuie să conștientizăm faptul că opoziția în egală măsură poartă răspundere pentru întreținerea unui dialog continuu cu guvernarea. Astfel, opoziția trebuie delimitată în opoziție constructivă, care vine cu critici în adresa guvernării, dar și cu anumite soluții bine argumentate și opoziția care nu face altceva decât să critice de dragul criticii. Asemenea situații există în mai multe țări, nu suntem noi primii. Totodată, pe parcursul aflării la guvernare, PDM a fost deschis pentru un dialog constructiv cu toate partidele politice, poate mai puțin cu cele extremiste, în discuțiile referitor la reformele promovate, politicile elaborate, proiectele de legi, etc.. Un alt exemplu – ar fi dezbaterile pe diverse subiecte cu invitarea reprezentanților tuturor partidelor politice, a reprezentanților societății civile, etc.. Totodată, noi așteptăm o abordare constructivă din partea opoziției, de exemplu, cum văd ei anumite reforme, nu doar critică la general. Or, astfel, opoziția nu își valorifică acel rol pe care trebuie să-l joace într-o societate democrată”, a spus Vitalie Gămurari.
Totodată, purtătorul de cuvânt al PDM spune că opoziție trebuie să-și poată valorifica poziția în societate.
„Succesul opoziției de regulă este dictat de insuccesul guvernării. Practica altor state ne demonstrează că o opoziție constructivă nu doar că este un ajutor statului (nu mă refer la guvernare), dar și trage anumite beneficii în campaniile electorale, schimbându-se cu partidul de guvernare. Apropos, să încercăm să preluăm această practică occidentală, în condițiile în care criticile reciproce sunt constructive, nu se trece la persoană și este stabilită o „linie roșie”, după care nu se trece. Practica altor state ne demonstrează că acesta nu este un vis, ci o realitate, doar că mult depinde de eforturile depuse de jucătorii politici”, a precizat Vitalie Gamurari.
Cristina Parfeni