[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un cetățean al Olandei – trimis în judecată de procurori pentru abuzul sexual a doi copii din Cahul
2 Decembrie

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a unui cetățean al Olandei, dat în căutare de autoritățile europene și învinuit de procurorii din Moldova că ar fi abuzat sexual doi copii din raionul Cahul, în anii 2015-2018, transmite CURENTUL.

Dacă va fi găsit vinovat de instanța de judecată, învinuitul cu vârsta de 60 de ani riscă pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață. Acum, bărbatul este deținut în arest preventiv, în așteptarea sentinței. Potrivit legii, ispășirea pedepsei de către acesta ar urma să aibă loc în custodia autorităților din Moldova.

Amintim, procurorii îl învinuiesc pe cetățeanul olandez de exploatarea sexuală a doi copii – băieți care la comiterea faptei aveau vârste cuprinse între 5 și 10 ani și care provin dintr-o familie cu patru copii. Familia era într-o situație financiară grea, așa cum a contractat un credit bancar, ca să poată cumpăra casa în care se mutase recent. Învinuitul a făcut cunoștință cu familia, când o vizitase în contextul în care aceasta avea nevoie de ajutor financiar, astfel încât să împrumute bani pe care să-i întoarcă fără procente și să poată închide creditul de la bancă. Deși nu i-a ajutat în acest sens, în schimb, a promis că se va interesa cine din Olanda ar putea să-i ajute la reparația casei cumpărate.

De asemenea, acesta o plătea pe mama copiilor cu 200 lei pentru menaj în casa în care locuia, de două ori pe săptămână, iar pe copii îi ducea la distracție. Așa cum relația a devenit una de încredere, familia i-a permis copilului să rămână la învinuit peste noapte, care i-a alocat și o cameră separată. Investigația însă a demonstrat că învinuitul dormea cu copilul cu vârsta de 5 ani, în camera sa, în același pat, făceau baie împreună și era supus abuzului sexual. Fratele copilului, care avea vârsta de 10 ani, de asemenea a fost supus abuzului, însă ocazional. Copiii nu înțelegeau că învinuitul nu ar fi avut voie să facă faptele incriminate sau că ar fi fost în afara legii, așa cum acesta i-a ajutat familia și i-a dus la distracții.

Așa cum termenul de ședere în Moldova al învinuitul expirase, acesta a fost expulzat din țară, după care a revenit într-o localitate apropiată raionului Cahul – în județul Galați, România – unde îi invita în ospeție pe mamă și cei doi copii. Mai mult decât atât, acesta a insistat și a obținut o procură, care să-i permită să circule cu copilul în afara țării. Notarul, însă, a sesizat autoritățile locale, care au avizat familia și anterior despre acest pericol, în mod repetat, dar au fost asigurate că învinuitul este de bună-credință. Finalmente, primăria satului a convocat o comisie pentru cercetarea situației și a cerut anularea procurii. În acest context, învinuitul a plecat în Georgia, de unde însă, la solicitarea procurorilor, a fost extrădat autorităților de la Chișinău și acum se află în arest preventiv, în așteptarea sentinței.

Oamenii legii au audiat numeroși martori, au cercetat probele și l-au deferit justiției pe cetățeanul Olandei. PCCOCS va reveni cu detalii, cu respectarea drepturilor părților implicate.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților