[ X ]
Un candidat la Primăria Capitalei știe cum să soluționeze problema mirosului urât din Chișinău
10 Septembrie

Candidatul pentru șefia Capitalei la alegerile locale din 20 octombrie 2019, Teodor Cîrnaț, expert în drept constituțional are câteva soluții pentru a rezolva problema mirosului urât din Capitală, transmite CURENTUL.

În acest context, Teodor Cîrnaț propune:

„1. Stația de epurare a apelor reziduale nu a fost finalizată prin neconstruirea celui de-al patrulea sistem de filtrare. Prin intermediul fondurilor obținute de la BERD, vom duce acest lucru pana la capăt. Mai mult, aceasta stație inițial a fost prevăzută pentru 500 mii de locuitori, dar in prezent numărul s-a dublat. La fel, pe parcursul anilor au apărut foarte mulți agenți economici care elimina deșeurile nefiltrate preliminar in sistemul de canalizare. In calitate de primar voi finaliza reconstrucția stației de epurare aplicând cele mai moderne și eco-prietenoase tehnologii in domeniu, inclusiv prin dobândirea energiei regenerabile folosită ulterior de municipalitate. Toți agenții economici vor fi obligați sa își construiască sau reconstruiască stațiile de pre-epurare prin distrugerea grăsimilor ce nu pot fi tratate de stația de epurare. In caz contrar, acestea vor fi supuși unor amenzi drastice. Iar amenzile le vom crește pana la nivelul încât sa fie mai convenabil investirea in stații, decât sa plătească amenzi; agenții economici vor fi încurajați pentru a investi in aceste tehnologii, prin acordarea anumitor facilitați fiscale;

2. Va fi evaluată starea ecologică a litoralului râului Bac prin utilizarea unei stații mobile de depistare a surselor de poluanți atmosferici. Fie ca sunt persoane fizice sau juridice, pedepsele vor fi inevitabile: după principiul “poluantul plătește”. Se va reabilita ecologic râul Bac integral, prin readucere la viața a florei și faunei din zona;

3. Vom amplasa in toată municipalitatea numărul de tomberoane necesar pentru sortarea deșeurilor, la așa o distanță ca persoanelor sa le fie comod și ușor sa le folosească. La fel, se va supraveghea ca acestea sa fie descărcate regulat și la necesitate. Sortarea deșeurilor se va finaliza cu reutilizarea lor.

4. Vom construi o uzina Eco de prelucrare a deșeurilor cu cele mai noi tehnologii in primii doi ani de mandat.

5. Vom încuraja implicarea civică in desfășurarea activității de salubrizare prin acordarea diferitor priorități a soluționării problemelor din acele sectoare ale urbei care au dat dovada de cel mai înalt activism civic…”, scrie Teodor Cîrnaț pe o rețea de socializare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților