Adrian Albu, candidat desemnat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova pentru Primăria capitalei, a identificat mai multe obiective pentru a asigura eficienţa energetică a Chişinăului. Despre acestea el a vorbit într-o discuţie cu reporterul portalului Curentul.md.
„Conceptul de eficienţă energetică a devenit la ora actuală o preocupare esenţială la nivel global, deoarece, se referă la obținerea unei cantități mai mari de beneficii cu o cantitate mai mică de energie. În municipiul Chișinău acest concept are o valoare declarativă, fiind neglijat de către autoritatea publică locală. Astfel, lipsește un cadru normativ şi de politici corespunzător la nivel local, iar cel mai important, lipsește planul local integrat privind energia și clima. Lipsește o evidență a tuturor acțiunilor realizate în acest domeniu, respectiv o raportare transparentă a acestora. Până la momentul de față, nu a fost efectuat vreun audit energetic. Lipsa planului local integrat privind energia și clima duce la identificarea aleatorie a proiectelor, inclusiv la o planificare ineficientă a bugetului. Lipseşte un sistem instituţional distinct şi efectiv al eficienţei energetice. Nu au fost desemnate persoane cu responsabilităţi clare şi exprese privind implementarea, promovarea, supravegherea şi monitorizarea activităţilor din domeniul eficienţei energetice. Este evident că domeniul eficienței energetice nu este pe deplin valorificat. Deși anual sunt alocate din bugetul de stat surse financiare suficiente pentru realizarea programelor care vizează acest domeniu, întregul proces este tergiversat, achizițiile se anulează, iar ofertele se evaluează îndelungat, fapt ce împiedică creșterea randamentului în sfera energetică”, susţine Adrian Albu.
El a menţionat că obiectivele sale şi ale echipei sale sunt: a) Reducerea consumului de energie în sectorul industrial, prin intermediul certificatelor de eficienţă energetică, care vor fi un stimulent pentru a determina companiile să investească în tehnologii cu consum energetic redus; b) Elaborarea cadrului metodologic comparativ de calcul al nivelurilor optime de performanţă energetică a clădirilor şi a elementelor acestora. Obligativitatea aplicării cerinţelor minime în cazul performanţei energetice a clădirilor noi; c) Menţinerea şi îmbunătăţirea stării tehnice a fondului de locuinţe existent, asigurând o înaltă energo-abilitate; d) Efectuarea auditului energetic în scopul elaborării programului de renovare şi reabilitare termică a clădirilor (blocurilor) și certificarea energetică a clădirilor; e) Renovarea şi reabilitarea termică a blocurilor de locuit; f) Elaborarea la nivel municipal, a unui cadru normativ în domeniul eficienţei energetice.
Alte obiective se referă la: g) Instituirea unor unităţi responsabile direct de implementarea şi monitorizarea realizării politicilor din domeniul energiei și climei de către toate organizaţiile, instituţiile şi întreprinderile aflate sub jurisdicţia teritorială a mun. Chișinău; h) Crearea unor subdiviziuni distincte, responsabile în exclusivitate de atragerea investiţiilor, inclusiv pentru realizarea proiectelor din domeniul eficienţei energetice; i) Elaborarea unor programe municipale privind atragerea investițiilor în sectorul termoenergetic, iluminat public, transport de călători; j) Elaborarea şi aplicarea la nivel municipal a unui sistem de stimulente pentru implementarea şi folosirea tehnologiilor moderne din domeniul eficienţei energetice; k) Crearea unui fond municipal pentru finanţarea şi dezvoltarea proiectelor din domeniul eficienței energetice; l) Transparenţă în privința dezvoltării şi implementării proiectelor în domeniul eficienţei energetice; m) Implementarea în municipiul Chişinău a proiectelor de parteneriat public-privat întru asigurarea eficienţei energetice în domeniile iluminatului public, izolării termice a clădirilor, transportului de călători etc.
Adrian Albu este convins că în domeniul eficienţei energetice în Chişinău sunt posibile progrese esenţiale, însă pentru aceasta trebuie să existe viziune şi dorinţă de a schimba lucrurile.