[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un candidat la parlamentare în Diaspora a lansat un roman despre exodul basarabean – „Puzzle sau De ce copacii sunt galbeni?”
16 Septembrie

Scriitorul Iurie Bojoncă, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la alegerile parlamentare repetate în circumscripția nr. 50, la Vest de Republica Moldova, anunță despre lansarea unui nou roman „Puzzle sau De ce copacii sunt galbeni”, care descrie un proces ireversibil – exodul basarabean, transmite CURENTUL.

Subiectul romanului ţine de soarta unei generaţii de basarabeni ce au iniţiat un adevărat exod al mileniului trei, procesul migraţiei în masă fiind încă în plină desfăşurare.

Personajele principale sunt Manole și Ana, simboluri emblematice ale culturii românești. În Manole (personajul principal) sunt întruchipaţi o bună parte din bărbaţii aflaţi la munci prin ţările lumii. În Ana, soţia lui Manole, este concentrată soarta multor femei din Moldova care şi-au luat lumea în cap şi au plecat să-şi salveze familiile de sărăcie, corupţie şi dezmăţ la toate nivelele statului.

Potrivit autorului Iurie Bojoncă, personajele principale Manole şi Ana vin să ne demonstreze, prin odiseea personală de soţ şi soţie, o încercare de a supravieţui fizic şi spiritual chiar în cele mai ostile circumstanţe pe care le oferă soarta. Fără acte în regulă, purtaţi pe drumurile străinimii de la Apus la Răsărit, ambii îndură enorm. Senzaţia solitudinii şi a abandonului total, atât din partea ţării de origine cât şi a ţărilor gazdă, îi macină mereu pe ambii. Iar dorul de casă şi de cei doi copii ramaşi în grija bunicilor, apoi ajunşi la un orfelinat, o marchează pe Ana pentru tot restul vieţii. După ani şi ani de pribegie Manole şi Ana se reîntâlnesc la spitalul de psihiatrie din mun. Chişinău. Chiar şi în această situaţie dramatică sistemul politic de acasă vede în ei doar nişte voturi în eventuala campanie electorală. Străini au fost prin ţările lumii, străini sunt şi acasă. De acum înainte vor avea statutul de dublu străin, fără dreptul de Mamă şi Tată pentru cei doi copii pe care i-au născut.

Contactată de reporterul nostru Marcela Mardare, directorul editurii „Pontos” a spus că pentru început tirajul romanului „Puzzle sau De ce copacii sunt galbeni” va fi de 500 de exemplare.

„Romanul „Puzzle sau De ce copacii sunt galbeni” poate fi procurat la editura „Pontos” la prețul de 60 lei. După lansare romanul urmează să fie distribuit în librăriile din țară, iar domnul Iurie Bojoncă va lansa romanul în mai multe orașe din Italia”, a spus Marcela Mardare.

Amintim că PLDM a anunțat candidatura scriitorului Iurie Bojoncă pentru circumscripția 50 la alegerile parlamentare noi la sfârșitul lunii august.

Mihaela Grosu

bj

Inapoi la arhiva noutaților