Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a preluat în administrare automobilul, care aparține unui șef de secție din cadrul Institutului Oncologic, după ce procurorii au dispus aplicarea sechestrului pe acesta, transmite CURENTUL.
Potrivit unui comunicat al CNA, este vorba despre o mașină de model BMW, estimată la 445 de mii de lei. Ridicarea unității de transport s-a efectuat în cadrul cauzei penale, pornite pentru fapte de corupere, în care medicul este învinuit că ar fi pretins și primit de la fiica unei paciente 50 000 de lei pentru a grăbi spitalizarea mamei sale.
Într-o notă informativă, ARBI anunță că, în prezent, în administrarea Agenției se află 33 de mijloace de transport, în valoare totală de circa 9 milioane de lei, dintre care 23 de autoturisme, 6 autocamioane și 4 remorci. Printre cele mai scumpe sunt un „Porsche Cayenne”, de aproximativ 1 milion de lei, o „Mazda CX5” din 2020, un „Audi A6”, un ”Mercedes GL500”, și o „Kia Sorento” – toate estimate la prețul de circa jumătate de milion de lei fiecare. Majoritatea bunurilor au fost indisponibilizate în cadrul cauzelor penale, pornite pe infracțiuni de spălare de bani și escrocherie, în vederea reparării prejudiciilor materiale, cauzate prin infracțiune, asigurării măsurii de confiscare specială sau confiscare extinsă și garantării executării pedepsei amenzii.
ARBI mai notează că, în baza hotărârilor judecătorești, a asigurat procesul de comercializare a două mijloace de transport – un autoturism de model „Porsche Cayenne”, anul fabricării 2013, vândut la prețul de 653 903,29 lei și o „Skoda Kodiaq”, anul fabricării 2017, comercializat la prețul de 423 225,00 lei. Mijloacele bănești obținute din valorificarea autoturismelor nominalizate au fost transferate pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție. ARBI a înaintat mai multe demersuri în adresa organelor procuraturii și organelor de urmărire penală privind inițierea procedurilor de valorificare în privința altor 19 mijloace de transport, puse sub sechestru, atât pe cauzele penale conexe cu frauda bancară, cât și pe alte cauze penale.
Menționăm că, printre competențele ARBI se regăsește inclusiv administrarea și valorificarea bunurilor infracționale sechestrate. Valorificarea acestora și transferarea mijloacelor bănești în custodia statului asigură conservarea valorii bunurilor respective, precum și integritatea acestora, sporind transparența în procesul de recuperare a activelor ilicite.