[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un analist politic aruncă bomba: Legea privind sistemul electoral mixt va fi revizuită în toamnă
16 August

Analistul politic, Igor Volnițchi, consideră că deputații democrați ar fi trebuit să insiste ca alegerile în circumscripțiile uninominale să se desfășoare în două tururi și că subiectul dat ar putea fi reluat în noul sezon politic, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu acordat pentru radio Europa Liberă, Igor Volnițchi a menționat că, din start, „era stranie această cedare pe care o făcuseră democrații în favoarea socialiștilor atunci când s-a adoptat legea privind sistemul electoral mixt, pentru că era clar că organizarea alegerilor în circumscripțiile uninominale într-un singur tur avantajează evident socialiștii”.

„Această cedare din partea democraților la acea etapă a fost o stranietate. Anume astfel a fost catalogată de mai mulți cunoscători ai fenomenului politic. Iată că acum această stranietate se pare că vine într-un fel să fie explicată, lămurită. Asistăm, de fapt, la un joc care a fost pus la cale încă în momentul în care se vota Legea privind sistemul electoral mixt.

Un joc, putem spune, care are o bătaie lungă și cred că prin aceste invitații se pregătește terenul şi spațiul de manevră pentru toamna politică care, iată, bate la ușă. Eu cred că în zilele următoare vor urma şi alte opinii, alte invitații de acest gen, astfel încât către toamnă, când vor reveni deputații din vacanță, terenul să fie pregătit anume pentru o revizuire a ceea ce s-a postat pe finalul sesiunii de primăvară a Parlamentului și astfel încât alegerile să fie organizate în circumscripțiile uninominale în două tururi. Așa cum democrații într-un fel erau invitați să o facă încă în luna iulie de către cei ce cunosc fenomenul politic.

Dar aici este și alt aspect și eu am văzut acest gând fiind strecurat foarte abil printre argumente și anume că aceasta ar putea fi un prim pas spre refacerea relațiilor actualei guvernări cu Uniunea Europeană”, a spus Igor Volnițchi.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților