Situația globală provocată de Covid-19 a afectat în mod irecuperabil întreaga omenire și, desigur nu l-a ocolit nici pe Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova și vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Despre cum l-a schimbat pandemia, la ce a trebuit să renunțe, dar și ce ne așteaptă în viitor ne-a relatat oficialul în cadrul proiectului „Un an de pandemie” lansat de CURENTUL.
„În urma tuturor circumstanțelor apărute, am tras anumite concluzii, dar am și dezvoltat anumite deprinderi. Cred și simt că am devenit mai resposabil și receptiv față de grijile celor din jur, îndeosebi față de orășenii care m-au delegat în funcția de primar. Pentru mine și colegii mei din administrația publică locală, debutul pandemiei a coincis cu începerea unui mandat de ales local și asta a presupus o mobilizare sporită, cu acțiuni prompte și rapide, de care, de cele mai multe ori au depins sorțile omenești și starea generală a locuitorilor orașului pe care îl administrez”, a menționat politicianul.
În urma instituirii stării de urgență, Alexandru Bujorean a trebuit să renunțe la agenda sa obișnuită.
„Toți avem deprinderi și ocupații îndrăgite, la care am renunțat doar ca să ne protejăm familiile și să nu îi supunem riscului pe cei din jur. Cei care mă cunosc știu că sunt o persoană hiper-mobilă și sociabilă, iată de ce cred că cel mai dificil a fost să renunț la cercurile de comunicare obișnuite și la deplasările „nelimitate”, dacă le putem așa numi.
Însă orice gol trebuie umplut cu altceva și o dată cu restricționarea unor activități obișnuite au apărut altele, poate chiar mai importante. M-am axat foarte mult pe munca administrativă, pe scrierea și realizarea proiectelor, pe socializarea directă cu colegii și pe petrecerea a cât mai mult timp liber, alături de familie. Asta mă face să fiu optimist și încrezut în faptul că orice om, dacă dorește cu desăvârșire, se poate adapta la orice condiții ostile de viață”, a punctat oficialul.
Totuși, perioada de izolare și cea în care toți au muncit la distanță i-au oferit oficialului posibilitatea să acorde mai mult timp familiei.
„Cred că aspectul dat a fost cel mai pozitiv în toată acestă perioadă nefastă. Am reușit să petrec mult timp alături de fiul meu de patru ani și să îl învăț multe lucruri, sper eu, utile pentru viitorul lui. La rândul său, el m-a învățat că viața e frumoasă în orice circumstanțe și că trebuie să ne bucurăm de fiecare clipă petrecută pe acest pământ, așa cum o fac copiii, sincer și necondiționat”, a mărturisit el.
De asemenea, acest an, primarul orașului Leova a învățat și alte lecții. „Am realizat că uneori, planurile de viață nu trebuie să fie ireversibile și categorice, îndeosebi cele pe termen lung. Viața e un lucru foarte imprevizibil și e mai bine să te adaptezi la schimbările dure din jurul tău decât să te lași încrezut că totul va fi bine, că planurile tale vor fi realizate inevitabil și în final, să fii lovit de șocul unor situații neașteptate”, a punctat acesta.
Alexandru Bujorean consideră că ne așteaptă timpuri grele, îndeosebi în prima perioadă de relansare a proceselor economice globale, apoi de revenire la normalitate a economiei din regiune și doar după, ar putea fi vorba de stabilizarea economiei locale.
„Cred că urmările vor fi resimțite încă cel puțin 2 ani și asta în condițiile în care vaccinurile vor opri sau cel puțin vor diminua semnificativ gradul de infectare. Cât de afectați vom ieși noi ca și stat din această criză, depinde de capacitatea elitelor politice care, spre regret, zi de zi ne dovedesc că capacitate și dorință sinceră de a rezolva problemele oamenilor acestei țări, pur și simplu nu există.
Este nevoie de o schimbare a paradigmei de dezvoltare și administrare a societății noastre, astfel încât puterea și poporul să fie concrescute într-un tot întreg, nu să existe în 2 realități paralele, așa cum este astăzi: politicienii cu luptele lor în una și poporul cu grijile sale în alta.
Sunt absolut sigur că situația social-politică globală și concluziile pe care omenirea trebuie să le deducă din această pandemie, vor impune și în Republica Moldova, o nouă abordare de administrare a treburilor interne. Cel puțin, așa ar trebui să fie…”, a precizat Alexandru Bujorean.
Doina Buruiană