[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un an de pandemie// Directorul AIRM: „Mi-am răsuflecat mâinele și am pornit lucrările de restaurare la o casă”
5 Martie

Pandemia i-a schimbat agenda de lucru, însă nu l-a împiedicat să inițieze proiecte noi. Este vorba despre directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din RM, Ion Ștefăniță, care, într-o perioadă de criză, a reușit să dezvolte programul rural „Renaștem satele Moldovei”. Despre realizările lui, obiectivele și lecțiile învățate ne-a vorbit specialistul în cadrul proiectului CURENTUL „Un an de pandemie”.

„În acest an, am inițiat un program de suflet – „Renaștem satele Moldovei”, pornind proiectul rural „Muzeul Țăranului”, la Molovata Nouă, care a coincis, de fapt, cu perioada – „Stăm acasă”. Dar iată că nu am stat, mi-am răsuflecat mâinele și am pornit lucrările de restaurare la o casă veche. „Muzeul Țăranului” va fi startul pentru dezvoltarea satelor. Deoarece este un proiect-prelegere, am speranța să-i motivez pe toți moldovenii să intre într-o clacă națională, și astfel, să oprim hemoragia socială, să ne oprim din bocetul continuu care durează de la independență, să ne facem ordine în casă, în sat, orașe, în țară”, a menționat Ion Ștefăniță.

108500763_1231577263853342_3236733714891372923_n

După instituirea stării de urgență, specialistul a fost nevoit să renunțe la agenda de până la pandemie. „Mai puține contacte directe, anterior ore cu prezență fizică, azi, doar on-line, inclusiv examenele, care sunt ceva nou, și care nu m-am gândit niciodată ca vor apărea în agenda de lucru. În așa regim la distanță – salut pandemic, prelegeri de acasă cu studenții”, a punctat acesta.

Totuși, perioada pandemică a decurs pentru Ion Ștefăniță cu noi experiențe, noi obiective, unele realizate, atât pe plan profesional, cât și personal, cu noi prieteni și vecini în spațiul rural.

Lecția pe care a învățat-o în acest an este că, „cea mai mare bogăție pe care o poate avea un om, e sănătatea lui”.

„Deși lecția dată am învățat-o încă în 2018, după ce am deschis ușa spitalului, iată că în anul pandemic 2020, am concluzionat încă o dată că trebuie să gândim pozitiv și trebuie să avem grijă de noi, ducând un mod sănătos de viață. Trăim fiecare zi ca ultima, prin comunicare constructivă și respect reciproc”, a precizat el.

Ce ține de viitor, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din RM consideră că pe linia vieții toți trebuie să rămănă cu obiectivele și scopurile fixate și cu motivație să le facă să devină realitate.

„Personal, vreau să cred că toți moldovenii vor coborî de pe baricade și vor porni acea clacă națională, iar toți împreună vom urmări un scop comun – Renaștem satul, orașul, țara. Acestea fiind spuse, le doresc tuturor sănătate” – este mesajul lui Ion Ștefăniță pentru public.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților