[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un an de pandemie// A fost infectat de COVID-19 și el, și soția. Fost vicepremier despre cum a decurs anul pandemic
12 Martie

„Sistemul de sănatate trebuie revitalizat, fortificat, finanțat bine și desigur controlat”. Declarația a fost făcută de politologul Victor Stepaniuc, fost vicepremier, în cadrul proiectului „Un an de pandemie” lansat de CURENTUL.

Situația pandemică a adus în viața ex-vicepremierului și bune și rele.

„În primul rând, modul de viață a devenit mai sedentar. A trebuit să ne conformăm cerințelor de izolare și distanțare socială impuse de stat. Măsurile întreprinse de autorități pentru combaterea Covidului au fost nesatisfăcătoare. Nu vreau să învinuiesc conducerea țării, dar sistemul de sănătate este slăbit și degradat, iar medicina prin asigurare din țară are prea multe lacune. Sunt convins, comasarea Ministerelor a slăbit sistemul de sănătate. Acesta trebuie restabilit și completat cu profesioniști competenți. Am cunoscut fațetele negative ale funcționării sistemului medicilor de familie în ultimii ani din cauza că fratele și mama au fost bolnavi și nu au primit la timp lecuirea necesară. Pe parcursul anului 2020 ambii – eu și soția am fost infectați cu Covid. Slava Domnului, am trecut-o fară spitalizare, datorită profesionalismului medicului nostru de familie, Dna Aurelia Bagrinovschi și academicianului Eva Gudumac, care ne-au corectat cursul de lecuire”, a mărturisit el.

În urma instituirii stării de urgență, oficialul a fost nevoit să renunțe la mai multe activități.

„Ne-am dezis de vizite, ospeții, întrunirile la sărbătorile de familie, excursii, plecarea la teatru ori concerte, chiar de plimbările în aer liber. Am contestat permanent cu șefii mei hotărârile Comisiei Excepționale, care mai multe luni a interzis plimbările în parcuri. De fapt, mai multe hotărâri ale acesteia au fost alogice: transportul public si supermarketurile, restaurantele – au fost permise, sălile de concert, piețele și parcurile în aer liber-interzise”, a precizat politologul.

Totuși, potrivit spuselor sale, pandemia a adus și unele beneficii.

„În acest an, 2020 am putut se ne bucurăm în familie de nașterea nepoțelului Vlăduț. Pandemia a făcut ca familia feciorului mai mic, care a trăit câțiva ani în Germania, să revină în țară”, a mărturisit Victor Stepaniuc.

La capitolul lecții învățate, politologul a precizat că „trebuie să ne păstrăm optimismul și să acceptăm părerile specialiștilor în domeniu. Sistemul de sănatate trebuie revitalizat, fortificat, finanțat bine și desigur controlat, disciplinat. Pandemia a semănat prea multă apatie și un razboi informațional. Politicienii, dar și unii specialiști caută să ne atragă în confruntări geopolitice și în chestiunea vaccinării. E vorba de bani mari, inluența asupra economiei mondiale și a miliarde de oameni”, a conchis el.

Victor Stepaniuc e convins că vaccinarea populației este necesară.

„Statul nostru, politicienii din fruntea țării trebuie să găsească 200-300 mln. lei pentru a procurara vaccinuri și a face vaccinarea gratis a tuturor cetățenilor. Doar prin acest efort putem scăpa de la moarte zeci de mii de oameni. Totodată, Ministerul Sănătății trebuie restabilit ca structură guvernamentală independentă și completat cu profesioniști competenți. O atenție aparte trebuie de acordat salarizării, pregătirii medicilor, fortificării instituțiilor medicale cu utilaje contemporane și tineri specialiști. Sistemul medicilor de familie trebuie reorganizat și debirocratizat. Accesul bolnavului la medical pe domeniu nu trebuie limitat din cauza dezordinii și indisciplinii medicilor de familie. De restabilit în sistemul sănătății medicina pediatrică, pentru a ține în atenție permanentă sănătatea copiilor. Fară medicină eficientă nu poate exista o societate prosperă în Moldova”, consideră oficialul.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților