Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a dosarului în privința unui fost administrator al Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Chişinău”, a unui agent economic și a unui contabil, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari, transmite CURENTUL.
Temei pentru pornirea urmăririi penale a servit raportul Curții de Conturi, auditorii căreia au depus declarații utile punerii sub învinuire a figuranților.
Astfel, în perioada anilor 2010-2012, a fost acordat un grant de către Ministerul Mediului, în scopul realizării proiectelor de reparare a digurilor de protecţie din s. Ustia, raionul Dubăsari și s. Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, iar ÎS „STI Chişinău” a primit în administrare mijloace financiare în sumă totală de 32 601 521 lei, care ulterior i-au fost transferate în mai multe tranşe, în calitate de beneficiar.
În continuare, administratorul ÎS „STI Chişinău”, având drept scop însuşirea ilegală a unei părţi din mijloacele financiare primite în gestiune, a intrat în cârdăşie cu un antreprenor din Criuleni şi contabila acestuia şi prin înţelegere prealabilă, cu folosirea situaţiei de serviciu, au întocmit o schemă frauduloasă, cu împărţirea rolurilor între ei.
Astfel, administratorul ÎS „STI Chişinău”, fără organizarea unei licitații, a încheiat cu agentul economic două contracte prin care, ultimul se obliga să transmită în arendă ÎS „STI Chişinău” 65 de mecanisme (tractoare, autocamioane, autocisterne, buldozere etc.) necesare efectuării lucrărilor de reparaţie a digurilor menţionate, cu stabilirea tarifelor pentru orele executate, transferând pe contul societății comerciale 11 296 389 lei. În realitate, mecanismele menţionate n-au fost transmise pentru efectuarea propriu-zisă a lucrărilor asumate, cu excepţia a şapte din ele (4 autocamioane, 2 buldozere şi un excavator).
În final, contabila, implicată în schemă, urma să retragă banii din cont în vederea restituirii unui pretins împrumut şi cheltuielilor suportate de societatea comercială.
Prin acţiunile intenţionate ale acestora, cei trei figuranți au însuşit ilegal suma de 10 680 000 lei, care aparţineau Ministerului Mediului. Aceștia nu și-au recunoscut vinovăția, refuzând să depună declarații. Iar în cazul în care instanța îi va găsi vinovați de săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporţii deosebit de mari, inculpații riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani, și repararea prejudiciului cauzat statului.
Cristina Parfeni