[ X ]
Ultima rundă de dezbateri privind modificarea sistemului electoral! Sergiu Sîrbu a spus ce modificări s-au făcut
19 Iulie

Ultima rundă de dezbateri privind modificarea sistemului electoral, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, are loc, astăzi, la Parlament, transmite CURENTUL.

Proiectul de lege deja a fost definitivat și plasat pe site-ul Parlamentului, iar în cadrul dezbaterilor se analizează modificările făcute.

Potrivit deputatului democrat Sergiu Sîrbu, proiectul a fost rectificat conform recomandărilor Comisiei, dar și a participanților la dezbateri.

„Direcția juridică a propus mai multe modificări, ce țin de noțiunea actului normativ, s-a cerut ca perioada electorală să nu depășească 90 de zile. S-a propus majorarea cu 10% a funcționarilor aparatului CEC în perioada electorală, a fost acceptată.

S-au propus modificări la noțiunea de candidat și candidat independent. Conform recomandării Comisiei de la Veneția vom lăsa 3 mii buletine de vot suplimentare în secțiile de vot și peste hotare le vom lăsa cum erau – 5 mii.

Informația despre stabilirea numărului de alegători va fi din partea secțiilor consulare, misiunilor diplomatice, APC-uri, înregistrarea prealabilă și din anterioarele alegeri.

Am dat detaliat criterii asupra deschiderii secțiilor de votare în regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia.

În UTA Găgăuzia circumscripțiile nu vor depăși limita regiunii. Plafonul de finanțare a fost redus de 4 ori. O persoană fizică va avea dreptul să doneze 50 salarii medii pe economie, cea juridică 100. Raportarea grupurilor de inițiativă va fi la fiecare săptămână. Acțiunile de voluntariat și finanțarea campaniei din propriile surse va fi evaluată și raportată.

Am venit cu măsuri suplimentare pentru femei, partidele care au 40% femei, vor avea parte de o majorare a suportului bugetar. Candidatul independent va depune declarația de avere pentru ultimii 2 ani, iar la certificatul de integritate va fi și constatarea.

Cei care încalcă legislația vor fi sancționați cu avertismente, anularea înregistrării grupului de inițiativă, lipsirea de alocații, anularea înregistrării candidatului”, a explicat Sîrbu.

De asemenea, participanții la dezbateri au susținut că radiodifuzorii vor trebui să promoveze pe fiecare în parte. Dacă un post local s-a angajat să remită campania electorală, el va fi obligat să organizeze dezbateri publice.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților