Fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi bate alarmă asupra faptului că Parlamentul ar călca Constituția R.Moldova în picioare. Diplomatul se referă la maniera greșită în care Guvernarea vrea să stabilească data alegerilor. Sursa citată a declarat că deputații se conduc doar de Codul Electoral fără a ține cont de prevederile Constituției. În așa fel, se creează un precedent periculos, iar R.Moldova riscă să se pomenească la toamnă cu doi președinți în funcție, informează CURENTUL.
„Ca jurist care a citit de mai multe ori Constituția R.Moldova, consider greșită data de 20 octombrie pentru ziua alegerilor prezidențiale. Articolul 79, alineatul 2 din Constituție spune foarte clar că Președintele ales în urma unui scrutin electoral trebuie să fie învestit în funcție în cel mult 45 de zile. Articolul 80 din Constituție stipulează că mandatul președintelui ales durează 4 ani. Și Mandatul președintelui ales durează până în ziua învestirii noului președinte. Doamna Maia Sandu și-a început mandatul pe 24 Decembrie. Prin urmare dacă vom calcula 45 de zile din data de 20 octombrie sau ziua turului 2 – 3 noiembrie, vom vedea că ajungem maxim până la data de 17 decembrie. Asta înseamnă că cel târziu pe 17 Decembrie noul Președinte își începe mandatul, iar fostul președinte își încheie mandatul pe 24 Decembrie. Să înțelegem că în această perioadă vom avea doi președinți?”, a explicat Ulianovschi.
Sursa citată a punctat că având în vedere prevederile Constituției, ziua alegerilor pentru turul II ar trebui să aibă loc nu mai devreme de 10 noiembrie. „Actualii stau prost și la matematică”, a conchis el.
În cadrul aceleiași emisiuni, Ulianovschi a declarat că în afară de obținerea statului de candidat UE pentru R.Moldova – lucru care s-a întâmplat datorită conjucturii geopolitice – puterea PAS se întrece de ani buni în antirecorduri și își ascunde eșecul guvernării după războiul din țara vecină.
Fostul ministru s-a declarat dezamăgit de starea lucrurilor în Moldova, fapt care l-a determinat să candideze pentru funcția de Președinte la alegerile care vor avea loc la toamnă.
Amintim că, în funcția de ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, a reușit în anul 2018, în exclusivitate, să convingă membrii adunării Generale a ONU să adopte, cu 64 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă” rezoluția Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. În 2020 a fost unul din cei 8 candidați la funcția de Director General al Organizației Mondiale a Comerțului. Totodată, Tudor Ulianovschi este membrul Consiliului de Directori a Asociației Americane de Energie Regenerabile, membru al Consiliului de Administrare a Asociației Canadiene de Energie Regenerabile, membru al Asociației Americane de Business cu Statele din Europa Centrală și de Est.