Astăzi a fost lansat proiectul comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei „Suport pentru reforma justiției în Republica Moldova”, în cadrul unei conferințe dedicate. În cadrul asistenței continue acordate autorităților Republicii Moldova, proiectul va acorda asistență tehnică în scopul sporirii independenței, profesionalismului și transparenței sectorului judiciar și va sprijini implementarea reformei justiției în Republica Moldova în conformitate cu standardele europene și angajamentele țării.
Proiectul se va desfășura până în noiembrie 2026, cu un buget de 2,7 milioane de euro. Beneficiarii proiectului sunt: Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Institutul Național al Justiției și Curtea Constituțională.
„Uniunea Europeană a fost, și este în continuare un partener neclintit al Republicii Moldova prin acordarea asistenței financiare, expertizei și ghidării pentru a asigura implementarea comprehensivă a reformei justiției. Acest proiect va acorda asistență cheie instituțiilor din sectorul judiciar în implementarea Strategiei de Reformă a Justiției 2022 – 2025 pentru obținerea unui sistem judiciar mai eficient, transparent și responsabil. Sprijinul acordat de Uniunea Europeană și implementat de Consiliul Europei va acorda asistență tehnică Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Institutului Național al Justiției și Curții Constituționale. Un sistem judiciar ce funcționează corect asigură protecția drepturilor omului, susține statul de drept, și sporește încrederea în rândul cetățenilor.” a menționat Domnul Ambasador Jānis Mažeiks, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
“Având în vedere contextul reformelor dinamice și complexe, mă bucur că Uniunea Europeană și Consiliul Europei și-au unit eforturile pentru a implementa acest proiect comprehensiv și de amploare care este lansat astăzi pentru a sprijini autoritățile Republicii Moldova în dificila sarcină de reformare a sistemului judiciar. În cadrul acestui proiect, Consiliul Europei rămâne determinat să acorde expertiză legală și alte forme de asistență, necesare pentru a facilita implementarea reformei justiției în conformitate cu standardele europene relevante și angajamentele Republicii Moldova.” a notat Domnul Falk LANGE, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.
Delegația Uniunii Europene și Consiliul Europei deopotrivă cu reprezentanții autorităților naționale, partenerii internaționali de dezvoltare precum și a organizațiilor societății civile s-au reunit într-un panel de discuții privind diverse aspecte ce vizează independența justiției și standardele europene relevante în contextul reformei în desfășurare.