[ X ]
UE: RM trebuie să respecte, în totalitate, recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce ține de modificarea sistemului electoral
21 Iunie

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a menționat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, că opinia Uniunii Europene, care coincide cu opinia sa, este una foarte clară – Republica Moldova trebuie să respecte în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce ține de modificarea sistemului electoral, informează CURENTUL.

În cadrul conferinței susținută împreună cu Prim-ministrul R.Moldova, Pavel Filip, Comisarul european a declarat că, opinia Comisiei de la Veneția, în vederea modificării sistemului electoral în Moldova, este cunoscută tuturor și Uniunea Europeană consideră că RM trebuie să respecte recomandările și să implementeze propunerile – în totalitate și necondiționat.

Johannes Hahn a spus că recomandările Comisiei de la Veneția au la bază valorile democratice, respectarea drepturilor omului, dar și prevederile legislației.

Hahn a subliniat, în contextul reformei electorale, că forțele politice nu trebuie să se grăbească. „Nu nici o necesitate să se adopte ceva imediat. Comisia de la Veneția a recomandat ca modificările să se opereze cu minim un an înainte de următoarele alegeri. Și dacă următoarele alegeri vor avea loc în noiembrie 2018, atunci nu este nici o necesitate de a schimba sistemul. Toate părțile implicate trebuie să discute această problemă și să identifice soluțiile necesare, pentru că asta nu ține doar de modificarea Codului Electoral, ci ține și de cum va fi implementată reforma”, a precizat oficialul european.

Totodată, Comisarul a spus că Republica Moldova trebuie să continue lupta împotriva corupției, implementarea reformelor, respectarea legilor și dezvoltarea economică a țării și a subliniat că asistența macrofinanciară, aprobată de Parlamentul European pentru R.Moldova, este strâns legată de modul în care R.Moldova va acționa în continuare și va implementa reformele.

Premierul Pavel Filip a dat asigurări că recomandările Comisiei de la Veneția vor fi respectate în totalitate, iar proiectul de lege privind modificarea sistemului va fi îmbunătățit conform recomandărilor. „Vă asigur că vor fi studiate și în majoritate absolută vor fi luate în calcul și când vom înainta proiectul spre aprobare, încât să fie unul calitativ și să nu lase loc de abuzuri în cadrul scrutinului”, a adăugat Filip.

Prim-ministrul a subliniat că urmează discuții largi pe marginea proiectul ce prevede reforma sistemului electoral și vor fi implicate în dezbateri partidele parlamentare, cele extraparlamentare, dar și societatea civilă.

De asemenea, Pavel Filip s-a referit și la proiectele politice discutate la Bruxelles, dar și asistența macrofinanciară acordată de Parlamentul European. „Cred că, trebuie să decuplăm partea tehnică de reformele aferente pe care le vom lua strict politic. Opiniile divergente ale politicienilor din Moldova cu privire la diversele aspecte politice nu trebuie să afecteze implementarea Acordului de Asociere. Asistența pe care o primim de la partenerii externi este crucială pentru implementarea reformelor. Subliniez că, rămânem în contact strâns cu partenerii externi. În iulie domnul Hahn va vizita R. Moldova și vom discuta despre agenda noastră de reforme”, a spus șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților