[ X ]
UE oferă un nou mecanism de sprijin pentru Moldova de 1,9 miliarde de euro
20 Februarie

Statele membre ale Uniunii Europene și deputații europeni au convenit asupra unui nou mecanism de sprijin în valoare de 1,9 miliarde de euro va accelera reformele socio-economice ale Moldovei, va consolida reziliența și va sprijini procesul de integrare europeană. Acesta va contribui la atenuarea impactului războiului de agresiune al Rusiei asupra Moldovei. Acordul include granturi sporite, finanțare accelerată și un mecanism de supraveghere consolidat din partea Parlamentului European.

Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu privind Mecanismul pentru Reformă și Creștere destinat Moldovei. „În vremuri tulburi, prietenii de încredere contează. Tocmai am încheiat trilogurile privind Planul de Creștere al Moldovei: 1,9 miliarde EUR pentru stimularea creșterii economice, consolidarea reformelor și ancorarea unei Moldove libere în Uniunea Europeană. Acest lucru demonstrează că UE este un partener de încredere pentru poporul Moldovei”, a declarat Marta Kos, Comisara UE pentru Extindere.

Principalele îmbunătățiri ale mecanismului includ creșterea sprijinului sub formă de granturi, accelerarea accesului la finanțare, dezvoltarea capacității administrative și consolidarea mecanismului de supraveghere. Negociatorii au convenit să aloce 520 de milioane de euro sub formă de granturi, cu 100 de milioane de euro mai mult decât în propunerile inițiale, alături de 1,5 miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă redusă. Această ajustare va permite Moldovei să implementeze reforme fără a acumula datorii nesustenabile.

Accesul la finanțare va fi accelerat printr-o pre-finanțare de 18%, față de 7% inițial, pentru a permite distribuirea rapidă a resurselor necesare pentru securitatea energetică, combaterea corupției și modernizarea serviciilor publice. În plus, 20% din fondurile de grant vor fi dedicate consolidării instituțiilor Moldovei prin digitalizarea administrației publice, formarea funcționarilor și reformarea sistemului judiciar, elemente esențiale pentru gestionarea eficientă a fondurilor europene.

Pentru a asigura o supraveghere riguroasă, acordul stabilește un dialog între Parlamentul European și Comisia Europeană, care va monitoriza periodic progresele în implementare. De asemenea, s-a convenit asupra unor contribuții suplimentare voluntare din partea altor donatori internaționali pentru sprijin financiar adițional. Mecanismul nu va finanța activități care subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Acordul provizoriu va fi supus votului în plenul Parlamentului European în luna martie și în Consiliu pentru aprobarea finală.

Între 2025 și 2027, resursele maxime disponibile pentru Moldova prin acest mecanism vor ajunge la 1,785 miliarde de euro în prețuri actuale. Acestea includ până la 1,5 miliarde de euro în împrumuturi concesionale și 385 de milioane de euro în sprijin financiar nerambursabil. În plus, 135 de milioane de euro vor fi alocați pentru garantarea împrumuturilor.

Inapoi la arhiva noutaților