[ X ]
UE, Germania și Norvegia vor susține creșterea eficienței energetice în Republica Moldova, cu o nouă finanțare de 20,6 milioane de euro
17 Septembrie

Sectorul rezidențial din Moldova urmează să beneficieze de un sprijin substanțial în domeniul sporirii eficienței energetice, după ce astăzi a fost anunțat un pachet de finanțare în valoare de 20,6 milioane de euro. O intenție de cooperare privind finanțarea lucrărilor de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Moldova a fost semnată între Ministerul Energiei și reprezentanții Uniunii Europene și ai Norvegiei. 

Finanțarea are drept scop să sprijine implementarea proiectului „Eficiență energetică și energii regenerabile în Republica Moldova”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ, care este orientat spre consolidarea securității energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și identificarea soluțiilor sustenabile pentru sectorul locuințelor rezidențiale din Moldova.

Proiectul, cu un buget de 5 milioane de euro, oferă consultanță extinsă Ministerului Energiei, Centrului Național pentru Energie Durabilă și autorităților publice locale, servește drept platformă pentru inițiativele prezentate de alți parteneri de dezvoltare.

 Agenția Norvegiană pentru Cooperare în Dezvoltare (Norad) va cofinanța o componentă a proiectului BMZ cu 12,6 milioane de euro din Programul de sprijin Nansen. Sprijinul norvegian include finanțări nerambursabile pentru programul EcoVoucher de înlocuire a electrocasnicelor vechi (7,5 milioane Euro) și Fondul Rezidențial de Eficiență Energetică (1 milion Euro). Acest suport va sprijini grupurile vulnerabile ale populației Republicii Moldova în depășirea consecințelor crizei energetice.

Uniunea Europeană va cofinanța proiectul cu 3 milioane de euro din planul anual de acțiune al UE pentru Republica Moldova pentru 2023. Contribuția UE include o finanțare nerambursabilă de 1 milion de euro pentru renovarea energetică a caselor individuale locuite de familii extrem de vulnerabile din punct de vedere energetic și 2 milioane de euro  pentru sprijinirea consolidării capacităților și a schimbului de experiență și informații pentru instituțiile de stat din Republica Moldova.

Inapoi la arhiva noutaților